Ekonomi Piyasalar 'Kırım'a uğradı

Piyasalar 'Kırım'a uğradı

Paylaş
Piyasalar 'Kırım'a uğradı

Rusya'nın Kırım'a askeri müdahalesi piyasaları sarstı. Borsa yüzde 1.4 kayıpla güne başlarken altın ve petrolde sert yükselişler yaşanıyor

Ukrayna'daki politik krizin Kırım'da savaş ihtimalini güçlendirmesiyle birlikte piyasalarda dengeler alt üst oldu. Rusya borsasının yüzde 10 düşüşle açılmasının ardından özellikle gelişmekte olan ülke borsalarında sert düşüşler gözlemlenirken BİST 100 de haftaya kötü başladı. BİST 100 açılışta önceki kapanışa göre 898,78 puanlık düşüşle 61.654,54 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 1,44 oranında değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 1,38, BIST Sınai endeksi yüzde 1,31 oranında düşüş kaydetti.

Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesi sonrasında bölgeye ilişkin tedirginliklerle güne sert düşüşle başlandığını vurgulayan analistler, BIST 100 endeksinin 61.000 desteğinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

"SICAK ÇATIŞMA OLMASA BİLE"


İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan Ukrayna'daki durumun gelişen ülkeleri baskıladığına dikkat çekiyor. Manukyan "Bu kriz sıcak bir çatışmaya dönmezse bile gelişmekte olan ülkelere yönelik negatif algıyı pekiştiren bir hareket oldu. Yuan’da da değer kaybı sürüyor ve 13 Martta bitecek kongre sırasında Çin büyüme hedefini düşürürse gelişen ülkeler daha da baskı altında kalmayı sürdürecektir" dedi.

DOLAR VE ALTIN YÜKSELİYOR

Öte yandan Rusya'nın Kırım'a askeri müdahalesi dolar ve altında da yükselişe yol açtı. Dolar güne yüzde 0,75 değer kazanarak 2.2234 TL'ye yükseldi. Analistler yurtiçinde açıklanacak enflasyon verilerinin de dolar/TL kuru üzerinde etkili olabileceğine dikkat çekiyor.

Altın fiyatları da uluslararası piyasalarda Rusya'nın Kırım'a müdahalesinin ardından uçuşa geçti. Altın yeni haftada yüzde 1,73 artışla ons başına 1347 dolara kadar yükseldi. Spot piyasada gram altın ise yurtiçinde 96,362 dolara kadar yükseldi.

Ukrayna'daki kriz petrol fiyatlarını da sıçrattı. Brent petrolün varili yüzde 2'nin üzerinde artarak 111 doların üstüne çıktı.

Barış BALCI / HÜRRİYET

Haberin Devamı