Ekonomi Piyasalara yeni kabine morali

Piyasalara yeni kabine morali

Paylaş
Piyasalara yeni kabine morali

Piyasaların günlerdir beklediği kabine değişikliği gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yeni kabinede ekonominin tek sorumlusu olma olasılığı piyasalara moral verdi

BİLAL EMİN TURAN / POSTA

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Beştepe’de dün yaptığı görüşmenin ardından uzun zamandır beklenen Bakanlar Kurulu’ndaki revizyonu açıkladı. Bakanlar Kurulu’na 6 yeni isim girdi. 5 bakanın da yeri değişti. Piyasaların gözü ise ekonomi yönetimindeydi. Özellikle eski Bakan Ali Babacan’ın da yeni kabinede yer alıp almayacağı merak ediliyordu.

PİYASALAR GÜVENİYOR


Artan beklentilere rağmen Babacan kabinede yer almadı. Buna karşılık piyasaların güvendiği diğer isim, Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Şimşek yeni kabinede de aynı görevde kaldı. Mehmet Şimşek’in ekonomi ile ilgili görevleri tek başına üstleneceği belirtiliyor. Çünkü ekonomiden sorumlu bir diğer isim olan Nurettin Canikli, Savunma Bakanı oldu.


İKİSİ YÜRÜTÜYORDU


Şimşek, Hazine, Merkez Bankası, Ziraat, Halkbank, Vakıfbank ve Kalkınma Bankası’ndan; Canikli, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TMSF’den ve yatırımlardan sorumluydu. Piyasalar, revizyondan sonra ortaya çıkan tabloyu olumlu buldu. Yeni kabineden önce 3.53’ü aşan dolar 3.51’e indi, yüzde 1.6 artan borsa 107 bin 417 puanla yeni bir rekor kırdı.


İLGİ ARTIYOR


■ Mehmet Şimşek’le birlikte ekonomi alanındaki reformların gündemde olmaya devam etmesi bekleniyor. Uluslararası yatırımcılar da ekonomiyle ilgili atılacak adımları yakından takip ediyor. Uluslararası yatırımcılarla sürekli görüşen Şimşek, “Türkiye’ye yatırım ilgisi sürüyor. Yatırımcı bardağın dolu tarafına bakıyor” dedi.

■ Yatırımcılardan erken seçim olasılığına, bütçe ve Kredi Garanti Fonu (KGF) yoluyla sağlanan desteklere ilişkin sorular geldiğine işaret eden Şimşek, “Yatırımcılar, Türkiye’nin reform önceliklerini, büyümenin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Biz de Türkiye’nin her şeye rağmen yazdığı başarı hikayesini anlatıyoruz” diye konuştu.


ŞİMŞEK ETKİSİ


Bankacılar, Babacan’ın yeniden ekonomi yönetiminde yer alabileceğine dair beklentilerin oluştuğunu bu gerçekleşmeyince, dolarda ilk etapta yükseliş görüldüğüne dikkat çekti. Ancak Şimşek’in halen kabinede yer alıyor olmasıyla doların düştüğünü ifade eden bankacılar, “Yeni kabine ve Şimşek’in ekonomiden sorumlu tek başbakan yardımcısı olması olumlu algılandı” dedi.


EKONOMİ ONLARA EMANET


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki değişmedi. Tarım Bakanı Faruk Çelik’in yerine Ahmet Eşref Fakıbaba, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yerine de Jülide Sarıeroğlu getirildi.


Haberin Devamı