Siyaset 'PKK'lılar 4 bölgede toplanıyor'
Paylaş
'PKK'lılar 4 bölgede toplanıyor'

İmralı ile hükümet arasındaki 'çözüm süreci' kapsamında Abdullah Öcalan'ın, PKK'lıların sınır dışına çekilmesi talimatının nasıl yerine getireceği tartışılıyor

Dağlardaki teröristlerin sınır dışına çıkmaya başladığı haberlerini yalanlayan örgüte yakın kaynaklar, silahlı grupların telefon ve telsizle değil Kandil’den yazılı talimat gelmesi halinde bu yönde hareket edeceğini söyledi. Aynı kaynaklar, çekilme koşulları hazırlanırsa çekilmenin aylar süreceğini ve silahlı grupların kimseye görünmeden gideceğini söyledi.

Haberin Devamı

PKK’ya ve güvenlik birimlerine yakın kaynaklar, silahlı grupların Türkiye’den çıkması işleminin sanıldığı kadar kolay olmadığı görüşünde birleşiyor. Bu kaynaklara göre, çekilme sürecinde PKK’lılar telsiz ve telefon kullanmayacak, Kandil’de kendilerine gelecek çekilme ile ilgili yazılı talimatı bekleyecek. Çekilme ile ilgili talimatın alınmasından sonra Türkiye topraklarında belirledikleri ve saha olarak adlandırdıkları 4 bölgedeki PKK’lı sorumlular, küçük gruplara talimat vererek, bunların ana kamplarda toplanmalarını sağlayacak. Belirlenen 4 bölgede yapılan toplanmadan sonra PKK’lılar geri çekilmenin nasıl, hangi yolla ve kaç kişilik gruplarla yapılacağı kararını verecek.

KOMİSYON, PKK’LILARI GÖRMEYECEK

Haberin Devamı

PKK’lıların sınır dışına çıkmasında hükümetin, sivil kanaat önderlerinden oluşturmak istediği ve 7’şer gruplara ayırarak 4 bölgeye göndermek istediği sivil izleme komisyonu üyeleri, çekilme ve toplanma esnasında PKK’lılar ile temas kurmayacak, sadece o bölgede yerel kaynaklardan aldıkları bir askeri hareketlilik ve risk ile ilgili istihbaratı hükümet nezdinde girişimde bulunarak müdahalede bulunacak.

Komisyonun Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Tunceli bölgesinde görevlendirilecek ve bu bölgelerdeki güvenlik birimleri ile ve yerel kaynaklarla geri çekilme sürecinde sürekli koordinasyon halinde bulunacak ve ortaya çıkacak risklere müdahale edecek.

GÜZERGAHI ÖRGÜT BELİRLEYECEK

PKK kaynaklarına göre silahlı grupların çekilmesi, yetkili kurumlar tarafından belirtilen yol ve güzergahlardan değil, örgütün kendi belirlediği yol ve güzergahlardan olacak. Bu kaynaklar, Karadeniz’de bulunan PKK’lı grupların da toplanacağı Tencili bölgesinden Irak’a geri çekilme işleminin, olumlu hava koşulları ve çatışma ve operasyon riski olmadan yaklaşık 1,5 ay süreceğini ortaya koydu.

Diyarbakır’dan çekilmenin bile 1 ay sürebileceğini kaydeden bu kaynaklar, PKK’lıların büyük gruplar halinde değil, 7-10 kişilik küçük gruplar halinde peyder pey olacağını tamamen çekilmenin sonbaharı bulabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

BDP YASAL GÜVENCE İSTİYOR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK’lıların geri çekilmesi konusunda yasal güvence olması gerektiğini söyledi. TBMM’nin mutlaka işin içinde olması gerektiğini belirten Demirtaş, bunun gerekçelerini şöyle anlattı:

"Geri çekilme aşamasında diyelim ki, Jandarma, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, yasayla kendisine verilmiş olan herhangi bir işi yapmaktan vazgeçmiş olacaklar. Bunun yasal dayanağı nedir? Bütün bunların bir mevzuata kazandırılması lazım ki, şu andaki, tırnak içinde belirtiyorum ’yasa dışılık’ son bulsun. Ortada bir ’yasa dışılık’ var şu anda. Meşrudur, yapılan işlerin hepsi meşrudur. Toplum, bu meşruiyete ve haklılığa dayanarak destek veriyor. Ama, bu meşruiyetin biraz daha yasal dayanakların oluşturulması lazım. Hem hükümet rahat etsin, hem bunu destekleyenler rahat etsin, hem de geri çekilecekler açısından yasal bir güvence olsun. Hepimiz rahat edelim."

DHA