Yaşam Plastik tehlikesi tüm dünyayı sardı! Dünyanın en derin noktasında bile var

Plastik tehlikesi tüm dünyayı sardı! Dünyanın en derin noktasında bile var

Paylaş
Plastik tehlikesi tüm dünyayı sardı! Dünyanın en derin noktasında bile var

Gittikçe artan plastik kirliliği nedeniyle yeryüzünün en ulaşılamayan noktalarında, deniz ve okyanusların 11 kilometre derininde, dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru'nda dahi canlıların midelerinden sentetik lifler çıkması bilim insanlarını şaşırttı

Newcastle Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen araştırmada plastik kirliliği konusunda çok endişe verici bulgular ortaya çıktı.

Araştırmanın başında bulunan Dr. Alan Jamieson, bulguların dehşet verici olduğunu ve plastik kirliliğinin yeryüzünün her köşesine yayıldığını kanıtladığını söyledi ve "Plastik kirliliği her yere o kadar nüfuz etmiş ki artık yeryüzünün en uzak ve ulaşılamayan bir köşesi dahi bundan kaçamıyor" dedi.


Dünya üzerinde bilinen en derin nokta Mariana Çukuru

Pasifik Okyanusu'nun genelinde Mariana, Japonya, Izu-Bonin, Peru, Şili, Hebrides ve Kermadec açıklarında, dünyanın en derin noktası olan Mariana çukuru da dahil okyanusun derin noktalarında yapılan araştırma hakkında bilgi veren Dr. Alan Jamieson şöyle devam etti:

'BÖLGESEL DEĞİL KÜRESEL BİR SORUN'

"Denizlerin 11 km derinindeki hayvanlardan bile plastik lifler çıkması sorunun boyutunu ortaya koyuyor. Ayrıca bu bulgulara ulaştığımız yerlerin sayısı da az değil. Birbirinden binlerce kilometre uzak noktalarda aynı bulgulara ulaşmamız bunun bölgesel değil küresel bir sorun olduğunu teyit ediyor."

Bu yılın başlarında dünya çapında musluk sularının yüzde 83'ünde plastik kalıntısı bulunurken başka bir araştırma ise kaya tuzu ve balıklarda da plastik bulgulara rastlamıştı. 1950'lerden bu yana insanlığın 8.3 milyar ton plastik ürettiğini belirten bilim insanları, bu durumun gezegenin kalıcı olarak kirlenmesine yol açacağını söylüyor.

Hilal Sarı/DHA

Haberin Devamı