Beden Sağlığı Polenlerden korunmak için...

Polenlerden korunmak için...

Paylaş
Polenlerden korunmak için...

TÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekuklu: "Polenlerden rahatsız olanlar, deniz suyu ile belirli aralıklarla burun temizliği yaparlarsa alerjenlerden uzaklaşmış olurlar"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, "Polenlerden rahatsız olanlar, deniz suyu ile belirli aralıklarla burun temizliği yaparlarsa alerjenlerden uzaklaşmış olurlar" dedi.

Ekuklu, özellikle kavak ağaçlarından çevreye yayılan polenlerin, alerjik bünyeye sahip insanlarda olumsuz etkilere neden olduğunu söyledi.

Solunum yoluyla burna alınan polenlerin yapışıp kaldığını belirten Ekuklu, "Vücudumuz, bu polenler yabancı cisim olduğu için şiddetli reaksiyon gösteriyor. Sağlıklı bünyelerde bu reaksiyon çok güçlü olmayabilir. Ancak alerjik bünyeye sahip kişilerde bu reaksiyon daha şiddetli oluyor. Hapşırma, burundan bir sıvının gelmesi ve kaşınma alerjik reaksiyon belirtileri arasında yer alıyor" diye konuştu.

Ekuklu, çocukların, alerjik bünyeye sahip olanların, yaşlıların ve kronik akciğer rahatsızlığı olan kişilerin, polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkmaması gerektiğini vurguladı.

Alerjik bünyeye sahip ve polenlerden rahatsız olan kişilerin burun temizliğine özen göstermesi gerektiğini ifade eden Ekuklu, şunları kaydetti:
"Polenler, önemli miktarda burundan alınıyor. Ciltle temasla da alınabilir ama daha nadirdir. Burunların, deniz suyu olarak bilinen ve serum fizyolojik olarak eczanelerde de satılan suyla temizliği yapılabilir. İnsanlar bu suyu kendi evlerinde de hazırlayabilir. 1 litre suya 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı kadar da karbonat atarak kendileri bir sıvı hazırlayabilir. Polenlerden rahatsız olanlar, deniz suyu ile belirli aralıklarla burun temizliği yaparlarsa alerjenlerden uzaklaşmış olurlar."

AA

Haberin Devamı