Türkiye (Son Dakika) 'Polis direk ateş etti'

'Polis direk ateş etti'

Paylaş
'Polis direk ateş etti'

İzmir'in Eskiizmir semtinde geçen yıl Ağustos ayında, polis ekip otosuna çarpan ehliyetsiz sürücü Erhan Barlak'ın ağabeyi Emrah Barlak'ı tartışmada tabancayla öldürüp, Erhan Barlak ve Faruk Karahan'ı yaraladığı iddiasıyla müebbet hapis cezası istenen polis memuru İ.K., ikinci kez hakim karşısına çıktı

6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davanın ikinci duruşmasına hakkında ’kasten adam öldürme’ suçundan müebbet; Erhan Barlak’ı, Faruk Karahan’ı Halil Altın’ı ve Seyit Ekinci’yi ’kasten yaralama’ suçlarından da 25 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık polis memuru İ.K., ölen Emrah Barlak’ın annesi Gülpaşa Barlak, babası Nusrettin Barlak ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmayı CHP İzmir Miletvekili Musa Çam ile başka bir olayda polis kurşunuyla yaşamını yitiren Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun da izledi. Polis duruşma salonu ve adliye çevresinde geniş güvenlik tedbiri aldı. Duruşma salonuna girenleri tek tek üzerine aradı.

DİREKT ÖLENE ATEŞ ETTİ

Olayın görgü tanıkları olarak dinlenen mahalle sakinlerinden Abdülgani Yaşlı, mahalle kahvesinde arkadaşlarıyla birlikte oturduğunu, gürültü üzerine dışarı çıktıklarında iki aracın çarpışmış olduğunu gördüğünü belirtti. Araçlardan birinin Emniyet aracı olduğunu, çıkan tartışma üzerine olay yerinde kalabalığın toplandığını, ardından silah sesi duyduğunu söyledi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Hakan Uğur’un sanık polis memuru İ. K.’nın silahını nereye doğrulttuğunu sorması üzerine Yaşlı, "Sanık, havaya değil, karşısındakilere doğru ateş etti. Karşısındaki kişilerin biri yaralandı. Yaralı biraz ilerideki büfeye doğru yürüdü ve yere düştü. Emrah Barlak, ’Sen benim kardeşimi öldürüyorsun’ dedi ve elindeki sandalyeyi havaya doğru kaldırır gibi oldu, sanık tekrar ateş etti" dedi. Görgü tanığı Yaşlı, mahkeme başkanının, "Kalabalıktaki kişilerden elinde bıçak, kırılmış şişe" görüp görmediğini sorması üzerine, böyle bir şey görmediğini; sanık dışındaki polislerde de silah görmediğini belirtti. Tanık olarak dinlenen diğer mahalle sakinleri de benzer ifade verdi.

TANIK POLİSLER: ÇOK KALABALIKTILAR

Görgü tanığı olarak dinlenen ve kazayla ilgili tutanak tutan trafik polisi Hasan Bulur da, yaklaşık 200 kişi olduğunu tahmin ettiği kalabalığın etraflarını sardığını anlattı. Bulur, Erhan Barlak’ın başkasına ait ehliyeti uzattığını, ancak sanık polis İ.K.’nın şoförün ehliyeti uzatılan kişi değil, Barlak’ın şoför olduğunu; cezanın ona yazılması gerektiğini belirttiğini söyledi. Bu sırada kalabalığın daha da çoğalmaya başladığını ifade eden Bulur, "Ehliyeti uzatan kişi "Burası Limontepe, buradan çıkamazsınız. Ne yazmak istiyorsanız yazın. İlla kan mı akıtmak istiyorsunuz?’ diye laflar söyledi. Ölen kişinin kardeşi Erhan Barlak elinde sandalyeyle polisin üzerine doğru gelirken, sanık polis bir el ateş etti. Erhan Barlak yere düştü. Bu sırada kırık bira şişeleri, kasalar bize doğru fırlatıldı. Ortalık bir anda savaş alanına döndü. Bu sırada Emrah Barlak, ’Sen benim kardeşimi öldürüyorsun, ne yapmak istiyorsun?’ diyerek kahveden aldığı sandalyeyle üzerimize doğru gelirken, sanık önce havaya, sonra yere doğru ateş etti" dedi.

Mahkeme Başkanının Emrah Barlak’ın elinde sandalyeyle geldiğinde sanık polisle arasındaki mesafenin ne kadar olduğunu sorması üzerine Bulur, "Çok yaklaştı. Sandalyeyle bir saldırı vardı" yanıtını verdi. Dinlenen diğer tanık polis memurları da aynı yönde ifade verdi. Sanığın tahliye istemi reddilirken, mahkeme heyeti bir dahaki duruşmada olayın CD’de kayıtlı görüntülerini izleneceğini belirtip, duruşmayı erteledi.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA


Duruşma öncesi ölen Emrah Barlak’ın anne ve babasının da bulunduğu "Baran Tursun Vakfı ve Mazlum - Der" üyesi bir grup, ellerinde ve yakalarında öldürülen Emrah Barlak’ın, fotoğrafları ile ’Katil polis’, ’Polis şiddetine son’, ’Emrah Barlak niçin öldürüldü?’, ’Asayiş sadece silahla sağlanmaz’, ’Adalet istiyoruz’, ’Dikkat Polis Geliyor’ yazılı dövizler taşıdı. Adliye önünde konuşan baba Nusrettin Barlak, "Adalet istiyorum. Adil yargılama yapılsın" dedi. Grup adına basın açıklamasını Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun yaptı. Tursun, "Emrah Barlak’ın olayı, 2007 yılında değişen, ’Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’ uygulaması açısından, polisin silah kullanımındaki keyfiliğin varabileceği düzeyi göstermektedir. Polisin bu kadar kolay silah kullanması, kamuoyunu ve bizleri derin endişelere sevk etmektedir. Emrah Barlak’ın olayı, failin polis olduğu 119’uncu cinayettir. Bugün itibariyle bu sayı 128’dir. Emrah Barlak’ın ailesi yalnız değildir. Bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz" dedi.

BABAYA PARA CEZASI


Emrah Barlak’ın babası Nusrettin Barlak ise 26 Ocak’ta Ankara’da ’Mazlum-Der ve Baran Tursun Vakfı’nın ortak yürüttüğü ’Dikkat Polis geliyor’ kampanyası çerçevesinde gerçekleştirilen basın açıklamasını yapmak için gittiği Adalet Bakanlığı binasına doğru yürürken, Başbakanlık binası önünde elindeki oğlu Emrah Barlak’ın fotoğraflarının polis tarafından el konulduğunu söyledi. Baba Barlak, "Polisler, elimde bana taşıdığım oğlumun 26 fotoğrafının suç unsuru olduğunu söylediler. Buradan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüm. Fotoğraflara el koydular. Emniyette polisler beni tehdit etti. Emrah’ın fotoğraflarını geri verilmesini istedim. Olayı savcılığa bildirdiler. Bana ’izinsiz gösteri’ yapmaktan 82 lira para cezası kestiler. Fotoğraflar içinde imha kararı verildi. Savcılığa göre fotoğraflar suç unsuruymuş. El konulan oğlumun fotoğraflarını almak için Mazlum- Der üyeleri ve polis mağduru aileler ile birlikte yeniden emniyet binası önüne gidip eylem yaptık. Oğlumun fotoğraflarını geri alamadım. Ölen kişinin fotoğrafı nasıl suç unsuru oluyor" dedi.

OLAY NASIL OLDU


Olay, geçtiğimiz yıl 12 Ağustos’ta 9781 sokak ile 3800 sokak kesişiminde saat 15.15’te meydana geldi. Asayiş şubede görevli ekip otosu, iddiaya göre, devriye görevini yaptıktan sonra yol kenarına park etti. Bu sırada, ehliyetsiz olan 21 yaşındaki Erhan Barlak’ın kullandığı 09 YG 987 plakalı otomobil, Ünal Basmacı’nın kullandığı 35 A 1378 plakalı ekip otosuna çarptı. Ekip otosundan inen polis memurları, tutanak tutmak istedi. Ceza yazılmasına engel olmak isteyen Erhan Barlak, yanındaki ağabeyi Emrah Barlak ve Faruk Karahan ile polis memurları arasında tartışma başladı. Arbede sırasında, polis memurları biber gazı sıktıktan sonra havaya ateş etti, Erhan Barlak ve 2 kişi ise sandalyeyle üzerlerine yürüdü. Polis memuru, İ.K., meslektaşına sandalyeyle saldırıldığını görünce silahını tekrar ateşledi. Bu sırada Emrah Barlak karnından, kardeşi Erhan Barlak ve Faruk Karahan bacaklarından yaralandı. Yoldan geçen Halil Altın da seken kurşunla hafif yaralandı. Yaralılardan Emrah Barlak kaldırıldığı hastanede öldü. Olayın ardından Cinayet Büro Amirliği tarafından gözaltına alınan polis memuru İ.K., açığa alındı. İşlemlerin tamamlanmasını ardından adliyeye sevk edilen İ.K., tutuklandı.

Bahri KARATAŞ/İZMİR (DHA)

Haberin Devamı