Yaşam Prens ve prenses mezarları 'kamera'yla korunuyor

Prens ve prenses mezarları 'kamera'yla korunuyor

Paylaş
Prens ve prenses mezarları 'kamera'yla korunuyor

Hititlere ait prens ve prenses mezarlarının bulunduğu Çorum'daki Alacahöyük Ören Yeri'ne kamera sistemi kuruldu

Alaca ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta, Türkiye’nin önemli arkeolojik ören yerlerinden Alacahöyük’teki kazılar, yüz yılı aşkın süredir devam ediyor.

Haberin Devamı

Milattan önceki 4 binli yılları kapsayan Kalkolitik Çağ’dan bu yana sürekli iskana sahne olan Alacahöyük, Hititlerin önemli merkezlerinden biri sayılıyor.

Alacahöyük’te, Hititlerden kalma on üç prens ve prenses mezarından altısı, orijinal ölçülerde yeniden yapılarak, içerisine prens ve prenseslerin iskeletleriyle mezardan çıkan güneş kursları, altın ve gümüş eşyanın kopyası konularak ziyarete açılmıştı. Bu mezarların da içerisinde bulunduğu ören yerinin korunması için bir süre önce kamera sistemi kuruldu.

8 TANE KAMERA KONULDU

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi ve Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, yılda 50 bine yakın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ören yerinde, ziyaretçilerin zaman zaman küçük çaplı tahribata yol açtığına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kazılarda çıkarılan eserlerin sergilendiği Alacahöyük Müzesi’nin de bulunduğu ören yerine hem güvenliğin sağlanması hem de insan kaynaklı tahribatın önlenmesi amacıyla kısa süre önce sekiz adet kamera yerleştirildiğini duyuran Çınaroğlu, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı, Alacahöyük’teki ziyaretçi sayısındaki artışı dikkate alarak bir çalışma yaptı. Bu kapsamda ören yerleri kamera ile korunmaya başlandı. Müze ve kazı alanının muhtelif bölgelerine sekiz tane kamera konuldu. Artık ören yeri devamlı kontrol edilebiliyor ve Alacahöyük Müzesi’nden 24 saat izlenebiliyor. Bugüne kadar zaman zaman küçük çapta tahribatlar oldu. Turistler duvarların ve kabartmaların üzerine çıkıp resim çektiriyor. Kameralar sayesinde insan tahribatı büyük ölçüde engellenecek."

AA