Sağlık Prezervatif tarih mi oluyor?

Prezervatif tarih mi oluyor?

Paylaş
Prezervatif tarih mi oluyor?

Erkeklere doğum kontrol hapı geliyor

Erkeklerin doğum kontrolü için kullandığı prezervatif, yakında tarih olabilir. Sperm üretimiyle ilgili yeni bulunan bir gen sayesinde erkeklere özel doğum kontrol hapı geliştirilebilecek İskoçya’da Edinburgh Üniversitesi’nde Centre for Reproductive Health bölümünde yapılan araştırmalarda, sağlıklı sperm üretmek için yeni bir gen bulundu. Bu buluşla erkeklere özel bir doğum kontrol hapı geliştirmek mümkün olabilecek.

Haberin Devamı

Kobaylar üzerinde yapılan araştırmalara göre spermlerin üretilmesinin son adımında önemli olan bir gen bulundu. “PLos Genetics” adlı çalışmada görev alan uzmanlar, bu yeni genin gebelikten koruyucu bir önlem olarak kullanılabileceğini ifade etti. Doğum kontrol uzmanları ise böyle bir hapın tıp dünyasında ne kadar gerekli olduğuna dikkat çekti.

PREZERVATİFE VEDA

Erkeklerde doğum kontrol yöntemi, günümüzde büyük oranda prezervatif veya kısırlaştırma yöntemiyle (vazektomi) uygulanıyor. Araştırmada erkeklerde kısırlığın nedenleri bulunmaya çalışıldı. Bilim adamları, kobayların genetik kodlarıyla oynayarak kısırlaşanları tespit ettiler. Daha sonra genetik değişiklikler sonucu mutasyona uğrayan kobayların, yeni bulunan bir genden dolayı kısır olduklarını ortaya çıkardılar. Bu yeni keşfedilen genin proteine benzer özellikler taşıdığını keşfeden uzmanlar, protein olmadan spermin gelişmesini tamamlayamadığını belirlediler.

Haberin Devamı

Uzmanlar, erkeklere kalıcı hasar vermeden sperm üretmeyi geçici olarak durdurmanın yolunu arıyorlar. Araştırmacılardan Dr. Lee Smith “Bu gen hedef alınarak hormonal olmayan bir doğum kontrol hapı üretilebilme imkânı söz konusu” dedi.

HABERTÜRK