Sağlık Prof. Dr. Bingür Sönmez: Artık tavuktan özür dileme zamanı

Prof. Dr. Bingür Sönmez: Artık tavuktan özür dileme zamanı

Paylaş
Prof. Dr. Bingür Sönmez: Artık tavuktan özür dileme zamanı

Beyaz et konusundaki tüm iddialar, 'Tavuk ve Bilimsel Gerçekler' konferansında masaya yatırıldı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Bingür Sönmez "Bütün bu çalışmalar, araştırmalar, bilimsel incelemeler ortaya koymuştur ki tavuktan özür dileme zamanı gelmiştir. Anneler, çocuklarınızı tavuk etinden değil fast food'dan koruyun" dedi

Beyaz Et Sanayicileri Ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından düzenlenen ‘Tavuk ve Bilimsel Gerçekler’ konferansında, beyaz et konusundaki tüm iddialar masaya yatırıldı.

Konferansın moderatörlüğünü üstlenen Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez “Kalp sağlığı için yiyin dediğim tavuk yolunda mücadeleye çıktık. Öncelikle şunu bilelim: Tavuk veya yumurtanın yapısının laboratuvar ortamında değiştirilmesi, müdahale edilmesi mümkün değildir. Ayrıca tavuğa hormon vermek, teorik ve pratik olarak mümkün olmadığı gibi çok pahalı olduğu için ekonomik de değildir.

Bu nedenle tavuk üreticileri hakkında bunu söylemek çok yanlıştır. Hormon et değil, yağ yapar. Bu nedenle de üretici kullanmaz. Tavuk eti, derisi yenmediği takdirde en uygun, sağlıklı ve ekonomik olduğu için de en kolay ulaşılabilir protein kaynağıdır. Bilgi kirliliği ile çocuklarınıza tavuk yedirmemek protein eksikliğine neden olacaktır. Çocukların tavuk eti yemesine engel olmak en büyük yanlıştır, çocuk için en önemli ve ulaşılabilir protein kaynağı tavuktur” dedi.

'TÜM BUNLAR BİLGİ KİRLİĞİ'

Sönmez, tavuğun yemi soya konusunda her gün bir şeyler söylendiğini de anı diye konuştu.

'SOYA KANSERE KARŞI EN ETKİN GIDA'

"Soyanın İnsan Sağlığı için Faydaları" başlıklı bir sunum yapan ABD Emory Üniversitesi Winship Kanser Enstitüsü Hematoloji ve Medikal Onkoloji Bölümü Prof. Dr. Ömer Küçük, tavuk yemi olan soya fasulyesi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bugün soya fasulyesinin ABD’de tüm kanserlerin önlenmesi için en etkin gıda olarak kullanıldığını vurgulayan Küçük, soya fasulyesinin değil kanser etkisi yaratmasını tam aksine kanser, kalp krizi, prostat gibi hastalıklara karşı en etkin gıdaların başında geldiğini vurguladı. Hatta soyanın içinde bulunan genistein maddesinin kemoterapi ile birlikte verildiğinde kanserin gelişmesini ve büyümesini engellediğini belitti.

Küçük, kanser hastalarına tam aksine soya sütü, soya yağı önerildiğini söyledi: “Bugün soyanın fazla tüketildiği tüm ülkelerde kanser hastalıklarının daha az olduğu tespit edilmiştir. ABD’de yapılan araştırmaya katılan 50 prostat hastası üzerinde yapılan çalışmada, hormon yerine soya ile hastalığın geriletildiği ve bu şekilde çok fazla yan etkisi olan hormon kullanımı geciktirilebildi.”

'TAVUK ETİNDE ANTİBİYOTİK DE HORMAN DA KULLANILMIYOR'

(Haberin devamını okumak için diğer sayfaya geçiniz.)

Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi olarak tavuk eti konusunda, tüm organ, kan ve hücre bazlı tümör araştırmaları yaptıklarını vurgulayan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, Türkiye’de üretilen ve satılan tavuk etinde hiçbir patolojik bulguya rastlanmadığının da altını çizdi. Şahin, “Araştırma çerçevesinde hücre kültürü, kan analizleri yapıldı, hücre düzeyi de dâhil hiçbir tümöre rastlanmadı” dedi.

Tavuk eti ile doğru bilinen yanlışları da sıralayan Şahin, “Şunu herkes bilmeli. Bugün Türkiye’de tavuk etinde hormon kullanılmıyor. Antibiyotik kullanımı, hem Avrupa Birliği ülkelerinde hem de Türkiye’de yasak. Tavuk, soya fasulyesi ve mısır ile besleniyor. Lütfen basına bu açıklama yapan bilim adamları gelsinler bizimle araştırma yapsınlar, kümesleri gezsinler. Hiçbir kümes görmeden açıklama yapıyorlar. Tüm laboratuvarlarımız açık” çağrısında bulundu.

2

Haberin Devamı