Türkiye (Son Dakika) Prof. Dr. Derya Unutmaz'dan kritik aşı açıklaması! Merak edilen konular yanıt buldu

Prof. Dr. Derya Unutmaz'dan kritik aşı açıklaması! Merak edilen konular yanıt buldu

Paylaş
Prof. Dr. Derya Unutmaz'dan kritik aşı açıklaması! Merak edilen konular yanıt buldu

Koronavirüs ile mücadelede en etkili güçlerden biri olan aşı için Amerika'daki Türk bilim insanı Prof . Dr. Derya Unutmaz kritik uyarıları sıraladı. Prof. Dr. Unutmaz koronavirüs aşılarının kısırlığa yol açıp, açmadığına dair CNN TÜRK ekibinden Fulya Öztürk ve Halil Kahraman'a önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de normalleşme adımlarının erken mi yoksa geç mi başladığına ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Unutmaz, "Bunu söylemek zor, biraz hızlı girdik. Kapanmanın çok önemli rolü oldu 60 binlerden 7 8 binlere düştü. Biraz daha kademeli olsaydı daha az endişe ederdik. Şu anda virüs daha bulaşıcı bir virüs. Şu an kestirmek zor ama insanların davranışlarına bağlı. Biz normale döndük eski hayatımıza döndük gibi davranırlarsa kesinlikle vaka sayıları artacakltır. Çünkü aşılar yetişmez. Bugün bile günde 1 milyon doz aşı yapmaya başlasak bunun etkisini temmuz ağustosta görürüz. Önümüzdeki bir iki ay çok kritik bir süreç" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de sırası geldiği halde aşı olmayan kişiler için uyarılarda bulunan Unutmaz, "İnanılmaz bir travma yaşıyoruz. Stres, ekonomik sıkıntılar, psikolojik sıkıntılar, binlerce hayatımız kayboldu, yakınlarımızı kaybettik, bu savaştan çünkü gerçekten bir dünya savaşı bu kurtulmanın tek yolu aşı. Elimizdeki en önemli silah aşı. Şu an elimizde çok önemli bi silah var. Dünyanın en iyi aşısı biontech aşısı Türkiye'ye geliyor. Bu çok önemli bir fırsat. bunun örneğini İsrail'de gördük. Yüzde 60'ı aşıladılar ve bitti salgın yok, vaka çıkmıyor. İngiltere'yi görüyorsunuz. ABD'de benim yaşadığım eyalette her şey normal. Kimse maske takmıyor, yüzde 70'e ulaştı ve bizim hastanede sıfır vaka var şu anda. İnanılmaz derecede etkililer, buradan da kurtuluşumuzun tek yolu bu. İnsanlar keisnlikle endişe etmesinler. Özellikle mRNA aşıları ile ilgili çok fazla dezenformasyon var. Hiçbirinin aslı yok. Dünyada yüz milyonlarca insan aşı oldu. Artık çok net olarak biliyoruz, neler olabilir neler olamaz?" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AŞI OLAN BİR KİŞİ VİRÜS YAYABİLİR Mİ?

"Aslında bütün aşılar iyi. Aşıların iyisi ve daha iyisi var. biontech aşılarında o kadar yüksek sayıda antikor üretiyorsunuz ki virüs diyelim ki girmeye çalışıyor o akıllı füzeler çoğunu bertaraf ediyor. Sizde hastalık yapamadığı gibi üreyip çoğalamadığı için başkalarına da bulaşmıyor. Bunun çok net iki örneğini görüyoruz. Birincisi az önce bahsettiğim İsrail nüfusunun yüzde 60'ını Biontech ve Moderna ile aşıladı ve tek tük vaka çıkıyor"

KORONAVİRÜS AŞISI KISIRLAŞTIRIR MI?

"Dünyada dediğim gibi 1 milyara yakın insan aşı oldu. mRNA aşılarından yüz milyonlarca insan aşı oldu. Yüz binlerce kadın aşı sonrası hamile kaldı. hatta hamile ve emziren anneler aşı oldu ve onlarda çocuklarında hiçbir sıkıntı olmadı. Şimdi aşı dediğimiz koronavirüsün 20'de bir parçası üzerindeki o başak dediğimiz kısmı. O zaman kovidle enfekte olduğunuz zaman herkesin kısır olması lazım. Oradaki riskiniz bin kat daha fazla. Siz onun çok çok küçük bir parçasını bağışıklık sisteminize öğretiyorsunuz. Diyorsunuz ki: bu virüs geldiğinde hazır ol. Onu yapmazsanız yine olacak ama virüsle enfekte olanların uzun vadede etkisi var. uzun kovid dediğimiz olay var. Gençlerde bile yüzde 2'sinde kalp iltihabı olabiliyor. bunu düşünmeleri lazım. Arada mantıksal bir bağlantı bile yok. Uzun vadede herhangi bir yan etki olma olasılığı sıfır. 30 yıldır bu işte çalışıyorum ve bu yıl en mutlu olduğum gün ocağın başındaydı. Aşı olduğum gündü. İsrail nüfusunun yüzde 60'ını aşıladı. ABD'de milyonlarca kişi oldu. Kötü bir şey olsa ülkeler halklarına bunu yapmaz. Aşı olduğum gün şunu hissettim. evet kendimi koruyorum, ama daha mutlu olduğum konu Türkiye'ye gelebileceğim ve anneme sarılabileceğim dedim. Çok şanslıyız bu kadar aşı var elimizde ve bizi yıllarca koruyacak bu aşılar. Ben kesinlikle tavsiye ediyorum."

Haberin Devamı