Merkez Prof. Dr. Hilmi Yücel, kadavra bağışına dikkat çekti

Prof. Dr. Hilmi Yücel, kadavra bağışına dikkat çekti

Paylaş
Prof. Dr. Hilmi Yücel, kadavra bağışına dikkat çekti

Prof. Dr. Hilmi Yücel, kadavra bağışına dikkat çekti

ADANA,(DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilmi Yücel, kadavra kavramı ve kadavra bağışı konusunda toplumun bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Prof Dr. Hilmi Yücel, tıp eğitiminde yer alan kadavranın mevcut yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde ulaşılan, sağlık alanındaki eğitim ve araştırmalara katkı sağlayan ölü bedenin diğer adı olduğuna dikkat çekti. Yücel, ölümden sonra bu bedenler sayesinde, hekim ve hekim adaylarının eğitim ve araştırmaya yönelik bilgi ve cerrahi beceri kazandıklarını, 3-5 yıl sonra bu bedenlerin defnedildiğini, onlardan edinilen bilgi ve becerilerin hekimler aracılığıyla topluma sağlık hizmeti olarak döndüğünü belirtti. Prof. Dr. Hilmi Yücel, sözlerine şöyle devam etti. "Sağlık hizmetlerinin kaliteli olabilmesi, iyi yetişmiş sağlık çalışanlarına bağlıdır. İnsan bedeninin iyi tanınması iyi bir hekim olmanın temel şartıdır. Bu nedenle kadavra tıp eğitiminin vazgeçilmezidir. Kadavra üzerinde yapılan eğitimlerin, hekim hatalarını ve ölüm risklerini azaltmada önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. 'Kadavra' olan bir bağış bedenin, ölüm ile mezara defnedilmesi arasındaki süreç 3 ile 5 yıldır. Anatomi laboratuvarında geçen bu sürede yetişecek olan her bir hekimin meslek yaşamı boyunca edindiği kazanımlar 'iyi sağlık hizmeti' olarak dönecektir."
Tüm cerrahi alanlarda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bu konuda kurslar düzenlendiğini vurgulayan Yücel, yasal olarak 18 yaşın üstündeki bireylerin bağışta bulunabildiğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı