Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: İşte hızlı yaşlanmanın nedenleri!

Sağlığı korumak ve kollamak zannedildiği kadar kolay bir iş değil. Özellikle hipertansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı, obezite/şişmanlık, romatizmal sorunlar, Alzheimer ve benzeri kronik hastalıklar da sağlığı yönetmeyi zorlaştırıyor. Ancak yaşlanmayı hızlandıran bu hastalıkların oluşmasının da bir nedeni var. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yaşlanmayı hızlandıran, yaş almayı yeni ve farklı hastalıklarla tanışma haline getiren kronik sağlık sorunlarının "3 temel nedeni" olduğunu söylüyor. İşte yaşlanmaya neden olan ve hatta yaşlanmayı hızlandıran en önemli nedenler ve yaşlanmaya karşı Prof. Dr. Müftüoğlu'nun önerileri...

15 Kasım 2021, Pazartesi 12:07 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Prof. Dr. Osman Müftoğlu, sağlığı korumak ve kollamak zannedildiği kadar kolay bir iş değildir" diyor. Bunda da özellikle payı olan kronik hastalıklardan bazılarını şu şekilde sıralıyor. Çünkü bu hastalıklar sağlığı yönetmemizi zorlaştıran hastalıklar:

  • Hipertansiyon
  • Damar sertliği
  • Şeker hastalığı
  • Obezite/şişmanlık
  • Romatizmal sorunlar
  • Bellek problemlerine yol açan Alzheimer ve benzeri konular

"Ayrıca kabul etmemiz gerekir ki diyor, "normalde de doğal yaşlanma süreci bir bakıma güç kaybetme; ağrılara, sızılara razı olma, azıcık unutkanlık, birazcık yorgunluk, bir parça uyku kaybı gibi problemlere de az çok razı olma süreci gibidir"

Prof. Dr. Müftüoğlu, bu süreçlerin kısmen genetik mirasımız, kısmen yaşam tarzı seçimlerimiz, kısmen de kendimize nasıl baktığımız ile yakinen ilişkili olduğunu ifade ediyor ve ekliyor:

Ama yine de bilelim ki yaşlanmayı hızlandıran, yaş almayı yeni ve farklı hastalıklarla tanışma haline getiren kronik sağlık sorunlarının 3 temel nedeni var!

Yaşlanmaya doğrudan etki eden kronik sağlık sorunlarının nedenleri

Yaşlanmaya doğrudan etki eden kronik sağlık sorunlarının nedenleri

Hürriyet Gazetesi'nde 15 Kasım 2021 tarihli köşesinde belirttiği üzere, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yaşlanmayı hızlandıran, yaş almayı yeni ve farklı hastalıklarla tanışma haline getiren kronik sağlık sorunlarının temel nedenlerini şu şekilde sıralıyor:

  1. Paslanma (oksidasyon)
  2. İltihaplanma (inflamasyon)
  3. Şekerlenme (glikasyon)

Eğer bu üç süreci doğru yönetebilirsek, dozunda tutup etkileri/yansımaları ve yarattıkları sorunları minimuma indirilebilirsek “yaş almanın yaşlanma” ve “yaşlanmanın güç kaybı ve hastalanma” ile eşanlamlı hale gelmesini bir ölçüde önleyebiliriz.

SADECE HASTALIKLARI YÖNETMEK YETMİYOR

SADECE HASTALIKLARI YÖNETMEK YETMİYOR

Modern tıbbın geçtiğimiz 50 yılda kaydettiği gelişmeler kesinlikle takdir edilecek başarı hikayeleri.

Ancak Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sadece hastalıkları yönetmenin yetmediğini belirtiyor.

Buna göre Prof. Dr. Müftüoğlu'na göre bu başarıyı sağlayan faktörlerden ilk ikisi "kanıta dayalı olma” yani “bilimsel verileri esas alma” ile “uzmanlaşma/branşlaşma”

"Ama", diyor... "bilelim ki her ikisinin de hâlâ tartışılması gereken ciddi sorunları, daha doğrusu yetersiz ya da fazla abartılmış noktaları, ayrıntıları vardır."

Örnek olarak akut hastalıkları veren Prof. Dr. Müftüoğlu konu “akut hastalıklar” olduğunda bilime dayalı olma ve uzmanlaşma sayesinde muazzam başarılara imza atabiliyoruz.

Yine kronik hastalıklar esnasında ortaya çıkabilen akut problemlerin çözümünde de bu ikili sayesinde teşhis ve tedavide başarımızı en üst düzeye taşıyoruz.

Peki, kronik hastalıklar söz konusu olduğunda durum ne? İşte o noktada işler biraz karışıyor.

Zira bu gibi durumlarda sadece hastalıkları yönetmek değil sağlığı da yönetmek gerekiyor.

Kronik hastalıkların çözümünde hâlâ başarılı değiliz!

Kronik hastalıkların çözümünde hâlâ başarılı değiliz!

Prof. Dr. Müftüoğlu, kronik hastalıkların teşhis ve tedavisi söz konusu olduğunda modern tıbbın hâlâ pek çok açmazı olduğunu ifade ediyor.

Profesöre göre yanıtlanmamış pek çok soruyu beraberinde getiren ve kanıta dayalı olmak veya üst düzeyde uzmanlaşmış kadroyla çalışmanın sorunların çözümü için yeterli olmadığı bazı hastalıklar şöyle:

Bu gibi sağlık sorunları söz konusu olduğunda ne “kanıta dayalı” olmak ne de “üst düzeyde uzmanlaşmış” bir kadroyla çalışmak maalesef sorunların çözümü için yeterli olmuyor. 

Prof. Dr. Müftüoğlu, son yıllarda giderek daha sık gündemimize giren bu gibi problemleri önümüzdeki günlerde çok daha fazla konuşup tartışacağımızı; bunlar ve benzeri modern zamanın sağlık sorunları söz konusu olduğunda yeni ve farklı çözüm yolları aramak zorunda kalacağımızı ifade ediyor.

Ardından ekliyor:

"İsterseniz gelin bu tartışmaları bir yana bırakıp haftaya kötü yaşlanma söz konusu olduğunda mahşerin 3 atlısı gibi çalışan o bildik tehlikeli üçlüden (inflamasyon, oksidasyon, glikasyon üçlüsünden) birine, kronik inflamasyon meselesine dair bazı notları paylaşalım."

İnflamasyonla ilişkili hastalıklar

İnflamasyonla ilişkili hastalıklar

İnflamasyon, yaşlılığa bağlı yorgunluğun, halsizliğin, uyku kaybının ve daha pek çok problemin en önemli nedenlerinden biri. Ama özellikle aşağıdaki sorunlar söz konusu olduğunda “bir numaralı tetikçi" olduğu kesin.

  • Kanserler
  • Obezite
  • Damar sertliği
  • Şeker hastalığı
  • Hipertansiyon
  • Alzheimer hastalığı

İnflamasyonla nasıl savaşılır?

İnflamasyonla nasıl savaşılır?

İnflamasyonla mücadelede “eksiksiz bir takım çalışması yapmak” için aşağıdaki maddelerin eksiksiz olması gerektiğini ifade ediyor:

  • Düzenli egzersiz
  • Yeterli, çeşitli ve dengeli beslenme
  • Kaliteli uyku
  • Daimi huzur

Kronik inflamasyona karşı beslenme

Kronik inflamasyona karşı beslenme

Ayrıca Prof. Dr. Müftüoğlu, inflamasyona karşı bazı besinlerin daha fazla ve sık tüketilmesini de öneriyor. Bunlar:

  • Zerdeçal
  • Tarçın
  • Yeşil çay
  • Omega-3 zengini besinler
  • Magnezyum kaynakları
  • D vitamini zengini yiyecek ve içecekler

Ek olarak "mümkünse her gün düzenli egzersiz yapıp her gece yeterli ve kaliteli bir uykuya odaklanmak; gerektiğinde de muhtemel bir inflamasyonu erken dönemde teşhis edip gereken tedbirleri almak her yaş için vazgeçilmezdir" diyor. 

İnflamasyonu hızlandıran besinler

İnflamasyonu hızlandıran besinler

Prof. Dr. Müftüoğlu, aynı zamanda bazı besinlerin de inflamasyonu hızlandırdığını ifade ediyor. Bunlar ne yazık ki Türk mutfaklarında sıkça karşımıza çıkan, özellikle kahvaltılarımızda çok sık tükettiğimiz besinler...

  • Beyaz ekmek
  • Şeker
  • Margarinler
  • Yağda kızartılmış yiyecekler
  • Şeker eklenmiş içecekler
  • Un ve yağ ile hazırlanmış tatlılar
  • Salam, sosis ve benzeri et ürünleri

Yaşam tarzını düzenlemenin yanı sıra hastalıklarda erken teşhis ve tedavinin önemi büyük. Bu anlamda düzenli kontrollerin de aksatılmaması gerekiyor.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, muhtemel veya mevcut bir inflamasyonu taramada kullanılan onlarca test olsa da pratikte en sık başvurulan testleri şu şekilde sıralıyor:

  1. CRP testi
  2. Ferritin testi
  3. Fibinogen testi
  4. Sedimantasyon testi
  5. Homosistein testi

Sağlık içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Enerjiyi artıran vitamin kaynağı kuruyemişler nelerdir?