Yaşam Profesör 'çılgın' projesi için destek bekliyor

Profesör 'çılgın' projesi için destek bekliyor

Paylaş
Profesör 'çılgın' projesi için destek bekliyor

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öksüz, yüksek güç ve frekanslı elektromanyetik enerjiyi bir noktadan diğer noktaya kablosuz aktaran "elektromanyetik bomba"nın savunma sanayisinde kullanılması için destek istedi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, 5 yıl önce geliştirdiği ve yüksek güç ve frekanslı elektromanyetik enerjiyi bir noktadan diğer noktaya kablosuz aktaran "elektromanyetik bomba"nın savunma sanayisinde kullanılabileceğini belirterek, destek beklediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Öksüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 yıl önce başladıkları projenin amacının yüksek enerjiyi kablosuz olarak transfer edip, uzaktaki elektronik devreleri yakmak olduğunu söyledi. Bunun üniversitenin "çılgın projesi" olduğunu belirten Öksüz, yaptıkları çalışmayla enerjiyi kablosuz olarak iletmeyi başardıklarını kaydetti. İlk denemelerde birkaç metre uzaklıkta bulunan led lambaları, gönderdikleri 10 Ghz’lik bir frekans dalgasıyla yaktıklarını ifade eden Öksüz, "Üretilen bu dalgayı kablosuz olarak transfer ettik ve uzaktaki lambaları yakmayı başardık" dedi. "Elektromanyetik Bomba" adı verilen sistemin geliştirilmeye uygun olduğunu, 2-3 dakikada bir dalga üreten sistemin yapılacak çalışmayla dakikada 50-60 dalga üretecek hale getirebileceklerini vurgulayan Öksüz, bunun uçaklara ya da belli sistemlere monte edilerek, savaş uçaklarının düşürülebileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

"Devlet desteği gerekiyor"

Bu teknolojinin ABD, Rusya ve Çin’de geliştirilmeye başlandığını Türkiye’de de geliştirilmesini istediklerini anlatan Öksüz, şöyle konuştu: "Bunun için de devlet desteği gerekiyor. Devlet desteği olmadan geliştirilmesi mümkün değil ama biz savunma sanayisinden ya da ASELSAN’dan pozitif bir geri dönüş göremedik. Değişik görüşleri olabilir ama geç kaldık. Zaman geçiyor. Bu sistemlerle farklı uygulamalar yapılırken bu işleri yapabilecek birkaç ülke iken şimdi birçok ülke bu konuda çalışma yapıyor. Biz geri kalıyoruz."

Öksüz, projenin bugüne kadar neden destek almadığı yönündeki soruya da şu yanıtı verdi: "Asıl amacımız ülkemizin savunma sanayisinde kullanılacak bir proje geliştirmekti fakat devletimiz ilgi göstermedi. Sebeplerini bilmiyoruz. Taşralı olmamız nedeniyle bize güvenmemiş olabilirler. Savunma sanayisinden yetkililer de geldi ancak incelemeden sonra bize herhangi bir geri dönüş olmadı. Bu nedenle projeyi rafa kaldırdık."

AA