Sağlık Psikiyatride e-terapi dönemi

Psikiyatride e-terapi dönemi

Paylaş
Psikiyatride e-terapi dönemi

Terapistiyle gerek zaman gerekse mesafeden dolayı bir araya gelemeyenlerin imdadına telepsikiyatri yetişiyor. Telepsikiyatriyle kişi bulunduğu ortamdan hekim ya da psikoloğundan canlı olarak danışmanlık hizmeti alabiliyor

Telepsikiyatri, terapistine gidemeyenlerin online olarak, görsel ve yazılı terapi aldıkları bir uygulama. Uygulama, Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’nde hayata geçirildi.

Haberin Devamı

3 yıl süren alt yapı çalışmasının ardından özel bir yazılım ve etik kurallarının oluşturulmasıyla uygulamaya başlanan telepsikiyatri, danışan ve terapistini aynı platformda bir araya getiriyor, canlı gibi görüşmelerine imkan tanıyor.

Üniversitenin Rektörü Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, uygulamayla kişinin uzaktan psikoterapi hizmeti yani e-terapi hizmeti alabildiğini söyledi. Uygulamanın ABD’de yaygın şekilde kullanıldığını ifade eden Tarhan, ABD’de hasta muayenesinin dahi telepsikiyatri hizmetiyle yapanların olduğunu kaydetti. Kendilerinin sadece psikiyatrik danışmanlık hizmeti sunduklarını ifade eden Tarhan uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi:

ÖNCESİNDE KLİNİĞE GİTMEK ŞART!

“Danışan, öncesinde terapistiyle bir araya gelmeli. Ancak tanı konduktan sonra kişi telepsikiyatriyle takip ediliyor. Danışanın önce muayenesi yapılıyor, teşhis koyuluyor ve tedavi planı çıkarılıyor. Eğer psikoterapi, psikiyatrik görüşme söz konusu ise hekimi ya da psikoloğu danışan ile randevulaşarak sistemden görüşme yapabiliyor. Kişi isterse görüşmesi kayıt altına alınıyor istemezse alınmıyor. Artık bireyler için zaman çok kıymetli. Hız çağında yaşıyoruz. Bu uygulamayı kullanan yurtdışından çok danışanımız var.”

Haberin Devamı

'ULAŞILABİLİRLİĞİ ARTIRDI, TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRDI'

Uygulamanın birçok avantajı beraberinde getirdiğini belirten Prof. Tarhan, “Kişi uzakta olduğu veya gelemediği için tedavisini bırakıyordu. Bu yöntemle hasta başladığı terapiyi bırakmıyor. Şehir dışında olan danışanların terapist değiştirmesinin, ayrıca canlı olarak yapıldığından zaman ve enerji kaybının da önüne geçildi. Etkin bir şekilde kullandığımız uygulama, tedaviyi kolaylaştırdı. sürdürülebilirliği artırdı” diye konuştu.

'ETİĞİ ÖNEMSİYORUZ'

Tarhan, bilginin mahremiyetini ve güvenliğini çok önemsediklerini dile getirerek, bilgi güvenliği standartları oluşturulduğunu ve etik kurallar dahilinde terapi yapıldığını söyledi: “Başkasının eline bilgilerin geçmemesi için sistemde güvenliği üst seviyede tutuyoruz. Bankalardaki sistem gibi bir güvenlik şifresi oluşturuldu.”

Haberin Devamı

TELEPSİKİYATRİ HANGİ HASTALIKLARDA ETKİLİ?

Prof. Tarhan’ın verdiği bilgiye göre, telepsikiyatri, depresyon ve kaygı bozuklukları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde faydalı oluyor. Kişinin ihtiyacına göre terapi tekniği seçiliyor.

“Yapılandırılmış psikoterapi bu noktada çok önemli. Psikoterapi dendiğinde konuşma tedavisi, sohbet anlaşılıyor ama bu anlayış artık eskidi, şimdi yapılandırılmış psikoterapiler var. Yol haritası belli, hedefler doğrultusunda danışan ve terapist ilişkisi sürdürülüyor” ifadesini kullanan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, telepsikiyatrinin, klasik psikoterapi hizmetinden farklı olmadığını söyledi. Terapi dinamikleri açısından bir sakıncanın söz konusu olmadığını aktaran Tarhan’a göre, bu yöntemde de duygusal paylaşım, jest ve mimik, karşı tarafı algılayacak şekilde oluyor.