Ekonomi 'Rakamlar krizden çıkışı gösteriyor'

'Rakamlar krizden çıkışı gösteriyor'

Paylaş
'Rakamlar krizden çıkışı gösteriyor'

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin kriz öncesi büyüme düzeyine geri döndüğünü söyledi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Dünya Gazetesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Para Politikaları’ konulu konferansa katıldı.

Para Politikası Kurulu üyelerinin de katıldığı konferansta konuşan Durmuş Yılmaz, ekonominin kriz öncesi seviyesinin üzerine çıktığını belirterek, “Nominal olarak bu kriz, ikinci çeyrek itibariyle ekonomimiz, kriz öncesi seviyesinin üzerine çıkmıştır.

Ancak şemalandırıldığında görüldüğü üzere 100 olan endeks rakamı şu anda 99.3'dür. Kısmi bir fark söz konusudur. Bu rakamlar, Türkiye’nin krizden çıktığının işaretidir” dedi.

Fiyat istikrarının tüketilen mobilya, çorap, gömlek olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Refah bunlarla ortaya çıkar. Dolayısıyla fiyat istikrarının içerisinde bütün bunlar var.

İstihdam da var, büyüme de var, ihracat da var, her şey var. Tarlayı ne kadar ekime hazır ederseniz o kadar fazla ürün alırsınız. Merkez Bankası’nın da yaptığı budur.

Tarlayı nadas etmek, ekime hazırlamak ve sizin daha iyi bir ürün almanız için bir ortam hazırlamaktır. Küresel krizdeki 2009’un ortalarında başlayan toparlanma 2010’un ilk yarısında devam etti.

Yılın ikinci yarısında bozulan risk göstergeleri gelişmiş ülkelerdeki iktisadi verilere göre beklentilerin daha iyi gelmesi sonucunda bir miktar toparlamıştır.

İhracatımızın önemli bir kısmını AB gibi krizden göreli olarak en fazla etkilenen ülkelere yapıyor olmamız ve ihraç ürünlerimizin küresel ekonominin bölgesel hareketlere duyarlı olması kriz süresince Türkiye’nin krizden dış ticaret kanalıyla etkilenmesine neden oluyor.”

Yılmaz, Türkiye’nin 2010 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldığını, bu performansını 2011’de de devam ettirmesinin beklendiğini kaydetti.

Yılmaz, Türkiye’nin GSYH’sının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.3 ile kriz öncesi düzeyine geri döndüğünü ifade etti. Yılmaz, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğindeki güçlü büyümenin ardından daha önemli bir toparlanma eğilimine girdiğini gösterdiğini de belirtti.

Lütfi YIKAN/KAHRAMANMARAŞ (DHA)

Haberin Devamı