Ramazan 2022 yılı zekat ücreti nedir? Ramazanda ne zaman zekat verilir? 2022'de kimlere ne kadar zekat verilmeli?

2022 yılı zekat ücreti nedir? Ramazanda ne zaman zekat verilir? 2022'de kimlere ne kadar zekat verilmeli?

Paylaş
2022 yılı zekat ücreti nedir? Ramazanda ne zaman zekat verilir? 2022'de kimlere ne kadar zekat verilmeli?

Ramazan ayında zekat verilecek kimseler Kuran-ı Kerim'de "fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlar" olarak belirlenmiştir. Eğer siz de "Ramazan ayında ne zaman zekat verilir ve 2022'de kimlere ne kadar zekat verilmeli" sorusunun yanıtını merak ediyorsanız "2022 zekat ücretleri, Ramazan ayında ne zaman zekat verilir, 2022'de kimlere ne kadar zekat verilmeli" haberimize bir göz atın.

Zekat, İslam dininin gereklilikleri arasında bulunuyor. Zekat hakkındaki araştırmalar ise özellikle ramazan ayının sonuna doğru vatandaşlar tarafından daha da çok araştırılıyor. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanıyor. Biz de ramazan ayının başında zekat ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için yazdık.

Haberin Devamı

Ramazan ayında zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisab miktarına sahip olmayan kimsedir. Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 266).

Borçlu, kul hakkı olarak borcu olan ve borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayan kimsedir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 268).

Haberin Devamı

Yolda kalmış kimse, sürekli yaşadığı yerde malı bulunsa bile, çıktığı yolculukta parasız kalıp parasına ulaşma imkânı bulamayan, başka bir deyişle, parasızlıktan yolda kalmış ve memleketine dönemeyen kimsedir. Bu kimseye, malının bulunduğu yere dönmesine ve dönünceye kadarki ihtiyaçlarını gidermesine yetecek kadar zekât verilebilir (Kâsânî, Bedâî’, II, 43-46). Günümüzde yolcu olan kişi istediği zaman memleketindeki parayı banka kartı veya başka bir yöntemle alma imkânına sahipse ona zekât verilmez.

“Allah yolunda” anlamına gelen “fî sebîlillah” ifadesi ise, kendisini Allah yoluna ve İslam’a adamış hac yolcuları, askerler ve ilim için yola çıkan gerçek kişiler olarak yorumlanmıştır.

RAMAZAN AYINDA NE ZAMAN ZEKAT VERİLİR?

Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi zekât konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi gerekiyor. Buna rağmen mal sahibi dilerse nisaba ulaşmış olan malın zekâtını sene dolmadan önce de verebiliyor (Kâsânî, Bedâî’, II, 15; İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 179).

ZEKAT SADECE RAMAZANDA MI VERİLİR?

Zekat ödemek için belli bir zaman bulunmuyor. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekiyor. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan'ı beklemeye gerek bulunmuyor. Zekat miktarını Türkiye Diyanet Vakfı web sitesi ya da uygulaması üzerinden hesaplayabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Zekat malın 40'ta 1'i olarak hesaplanıyor. 40 lirası olan bir kişinin 1 lira zekat ödemesi gerekiyor.

FİTRE NEDİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

FİTRE MİKTARI NEDİR?

Ramazan ayında verilen ve 2021 yılında 28 lira olan fitre bu yıl 40 lira olarak belirlendi.

2022 yılında fitre ücreti 40 TL.