Ramazan Abdest alırken su yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken nasıl abdest alınmalı?

Abdest alırken su yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken nasıl abdest alınmalı?

Paylaş
Abdest alırken su yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken nasıl abdest alınmalı?

Müslüman aleminin her sene çok mutlu olduğu ve heyecanlar karşıladığı bir ay var. Bu ay herkes tarafından Ramazan ayı olarak bilinir. Ramazan ayı geldiğinde herkesi oruç heyecanı sarar. Ayrıca ramazan ayı boyunca orucu bozan durumlar çok fazla merak edilir. Abdest alırken su yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken nasıl abdest alınmalı? Merak edilen bu soruların yanıtını posta.com.tr okuyucuları için derledik.

Oruç tutan kişilerin bu süreçte dikkatli olmaları gerekir. Çünkü isteyerek yapılan bazı şeyler orucu bozabilir. Orucu bozmadan düzenli olarak tutmak için ekstra bir çaba göstermek yararlı olur. Ayrıca abdest alırken orucu bozan durumların ve olduğunu doğru bir şekilde bilmek en önemli noktalardan biri olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

ABDEST ALIRKEN SU YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Abdest alırken su yutan kişiler bu durumun oruca olan etkisini çok merak ediyor. Çünkü normal şartlarda abdest alırken ağza su alındığında bu suyu yutma ihtimali çok yüksek oluyor. Tabi insanlar bunu bilinçli olarak yapmazlar. Yani abdest alırken su yutma ihtimali azda olsa hep var olur.

Oruçlu iken hiçbir surette su içilemez. Bu durum abdest alırken de aynı şekilde geçerli. Bundan dolayı abdest alırken bilinçli olarak su içenlerin orucu bozulur. Ancak istemeden yanlışlıkla su yutan kişilerin orucuna herhangi bir zarar gelmez. Bu kişiler oruç tutmaya normal şekilde devam edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu suyu bilinçli olarak içmemek olarak kabul edilebilir.

Haberin Devamı

Oruç ayında yasak olan şeyler açıkça belirtilmiştir. Bu yüzden oruçlu olan bir kişi iftar vakti gelene kadar hiçbir şey yiyip içemez. Aksi halde oruç bozulmuş olur. Tabi yanlışlıkla bir şey yiyip içen kişilere kolaylık sağlanmıştır. Bundan dolayı abdest alırken de yanlışlıkla yutulan sudan oruçlu olan kişi sorumlu olmaz. Yani bu durumda oruç devam eder. Ancak oruç tutan bir kişi abdest alırken isteyerek su içerse orucu geçersiz olur.. Buna dikkat ederek hareket edilmesi gerekir.

ORUÇLUYKEN NASIL ABDEST ALINMALI?

Müslümanlar oruç tuttukları dönemde namaza daha çok önem verirler. Çünkü oruç ayında insana ayrı bir huzur getirir. Bu huzurun manevi açıdan zenginleşmeye önemli bir etkisi vardır. Bunun için her gün yapılması gereken namaz ibadeti oruçta da devam etmeli. Tabi namaz kılmak ve günü temiz geçirmek için ilk olarak abdest almak gerekir.

Oruçluyken abdest almanızda herhangi bir sakınca olmaz. Zaten normal şartlarda her Müslümanın abdest alarak temiz olması ve namazını aksatmaması tavsiye edilir.. Bu yüzden her gün abdest alma ihtiyacı ortaya çıkar. Abdest alırken de ağza su çekenler oruçlu olunduğu unutulmamalı. Buna dikkat ettiğiniz sürece oruç konusunda bir sıkıntı yaşamazsınız.

Oruçluyken abdest alacak olan kişiler bu işlemi dikkatli bir şekilde yapmalı. Özellikle ağza su alırken yutmamaya özen gösterilmesi gerekir. Zaten ağza su aldığınız zaman bu suyu çalkalayıp ağızdan atmanız gerekiyor. Yani suyu yutmadan ağızdan çıkarmalısınız. Bundan dolayı oruçluyken normal şekilde abdest alınır ancak ekstra bir önem gösterme ihtiyacı ortaya çıkar.

Haberin Devamı