Ramazan Aşı yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken aşı yaptırılabilir mi?

Aşı yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken aşı yaptırılabilir mi?

Paylaş
Aşı yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken aşı yaptırılabilir mi?

Her sene Ramazan ayında orucu bozan durumlar gündeme gelir. Özellikle aşı olmanın orucu bozup bozmayacağı son günlerde sıklıkla araştırılan konular arasında bulunuyor. Peki, aşı yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken aşı yaptırılabilir mi? Sizlere Oruçlu iken aşı yaptırılır mı sorusunun cevabını detaylıca derledik.

Sağlıklı bir yaşama sahip olmak için aşının önemi büyüktür. Aşı yapılacak zamanın Ramazan ayına denk gelmesi ile pek çok kişi ikilemde kalır.

Haberin Devamı

 AŞI YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayının yaklaşması ile orucu bozacak durumlar sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Diyanet İşleri Başkanlığına göre oruç yemek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu nedenle besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Tedavisi devam eden hastalar sağlıklarına kavuşuncaya kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte Ramazan ayında oruç tutmak isteyen kişilerin oruç tutmalarına başka herhangi bir engel bulunmuyor ise iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları daha yerinde olur fakat bu imkana sahip olmayan kişiler oruçlu iken tedavi amaçlı aşı olabilir. Oruçlu iken gıda, vitamin iğneleri yaptırmak veya ağızdan aşı alanların oruçları bozulur.

Haberin Devamı

Bunlarla beraber ağız yolu ile olmayan aşılar besin değeri taşımaz bu nedenle yapılan aşılar orucu bozmaz. Oruçlu iken iftardan sonra yapılamayan aşılar gün içerisinde yapılır ise orucu bozmaz.

ORUÇLUYKEN AŞI YAPTIRILABİLİR Mİ?

Ramazan ayı ile İslam’ın beş şartından biri olan oruç hakkında pek çok araştırma yapılmaya başlanmıştır. Bu araştırmalardan birisi de orucu bozan veya bozmayan durumlardır. Oruç tutulurken bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Özellikle ağız yolu ile alınan katı veya sıvı gıdaların tüketilmesi orucu bozmaktadır. Ekstra durumlar olarak iğne olarak alınan vitamin ve gıda takviyeleri de orucu bozar.

Aşı genellikle koldan deri altından uygulanan bir sağlık uygulamasıdır. Bu nedenle aşı yapıldığı zaman ağızdan bir madde alınır. İğne içerisinde vücuda geçen içerikte de aşının türüne göre değişebilir olmak ile büyük oranda gıda parçacığı olarak nitelendirilecek bir şey yer almaz. Bu nedenle oruçlu iken aşı yaptıranların endişelenmesine gerek yoktur.

Ramazan Ayında Aşı Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Oruç tutacak olan kişilerin aşı ile ilgili pek çok merak ettiği soru var. Özellikle oruçlu iken aşı olunur mu sorusu ile sıklıkla sorulur fakat kişiler oruç tutarken güvenle aşı olabilirler. Ramazan ayında aşı olmak orucu bozar mı endişesinin taşınmasına gerek yoktur. Burada aşının türünün bir önemi yoktur. Aşının türü fark etmeden istenilen aşı gönül rahatlığı ile olunabilir.

Haberin Devamı

Bu anlamda Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre; besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Yapılacak aşı eğer damla yolu ile yapılacak ve vitamin değeri taşıyor ise bu aşılar orucu bozmaz. Bunun dışında deri altından yapılacak ve besin değeri taşımayan aşılar oruç tutulur iken gönül rahatlığı ile yaptırılabilir.