Ramazan Covid testi orucu bozar mı? Oruçluyken covid testi yaptırılır mı?

Covid testi orucu bozar mı? Oruçluyken covid testi yaptırılır mı?

Paylaş
Covid testi orucu bozar mı? Oruçluyken covid testi yaptırılır mı?

Son zamanlarda dünyanın her yerinde görülen Covid-19 hastalığı bir salgın hastalık olarak ifade edilmektedir. Önce Çin'de ortaya çıkan bu hastalık insanlar arasında yayılarak tüm dünyayı etkisi altına almaktadır. Üst solunum yollarını olumsuz etkileyen bu hastalık bir test yapılarak teşhis edilmektedir. Peki, Covid testi orucu bozar mı? Oruçluyken covid testi yaptırılır mı? İşte, oruç tutanların covid testi yaptırıp yaptıramayacakları hakkında tüm detayları derledik.

Covid-19, ateş, öksürük ve halsizlik gibi belirtileri olan bir salgın hastalık olmaktadır. Bir virüsün neden olduğu bu hastalık kısa sürede pek çok kişiye bulaşabilmektedir.

Haberin Devamı

COVİD TESTİ ORUCU BOZAR MI?

Bulaşıcı bir hastalık olan Covid-19 hızlı bir şekilde insanlar arasında yayılarak ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. İlk olarak Çin'de hayvan pazarlarında ortaya çıkan bu hastalık daha sonra insanlar arasında yayılarak hızla tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Covid-19 testini tespit etmek için PCR adı verilen bir test yapılmaktadır. Bu test sayesinde kişinin bu hastalığın neden olduğu virüsü taşıyıp taşımadığı belirlenebilmektedir.

Bir tanı testi olan PCR testi oruç tutan kişilerde yaptırabilmektedir. Burun ve boğazdan sürüntü örneği alınan test oruç ibadetine bir zarar vermemektedir. Covid-19 hastalığı için kullanılan PCR testi az sayıdaki mikrobu bile tespit edecek kadar güvenilir sonuçlar vermektedir. Bu test için burun ve boğazın iç kısmına bir çubuk sokulmaktadır. Bu test orucu bozmamaktadır ancak burun ve boğaza sokulan çubuk mide bulantısına neden olarak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Bu nedenle iftardan sonra Covid-19 testi için test yaptırılması tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı

ORUÇLUYKEN COVİD TESTİ YAPTIRILIR MI?



Covid-19 hastalığı için Sağlık Bakanlığı PCR testinin hastalığa tanı konulması için yapılmasını önermektedir. Covid-19 hastalığı herkesin bünyesini farklı şekilde etkilemektedir. Özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanları daha çok etkileyen bu hastalık tat ve koku kaybına neden olmaktadır. Genel olarak üst solunum yollarının çalışmasına engel olan bu hastalık dinlenme ve dengeli beslenme ile atlatılmaktadır. Oruçlu iken insan metabolizması daha yavaş çalışmakta ve kişiler kendini halsiz hissedebilmektedirler. Oruç tutan biri Covid-19 hastalığı için sayılan belirtilerden birkaçına sahip ise oruçluyken Covid testi yaptırmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Çünkü covid-19 hastalığı için yapılan PCR testi orucu bozmamaktadır.

İslam alimleri Covid testinin orucu bozmayacağını söylemektedirler. Oruç ibadetini bozan şeyler yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunma gibi durumlar olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle Covid-19 testi ağız ve burundan sürüntü örneğinin alınması orucu bozan bir hal olmamaktadır. Kendini rahatsız hisseden kişilerin oruçlu olmaları halinde bu testi yaptırmaktan çekinmemeleri gerekmektedir. Test sayısında hastalığa yakalanıp yakalanmadığı kısa bir süre içinde kolaylıkla tespit edilmektedir. Covid testi pozitif çıkan kişilerin daha çabuk iyileşmeleri içi beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğinden bu süre içinde oruç tutmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

Haberin Devamı