Ramazan Din sağlık demektir

Din sağlık demektir

Paylaş
Din sağlık demektir

Sağlığı koruyucu tedbirler İslam’ın ibadet yaşayışına girmiştir. Müslüman’ın hayatındaki temizlik anlayışı, yiyecek ve içeceklerinin seçilmesi, ibadetlerdeki maddi-manevi eğitim bu tedbirleri yaşatan hususlardır.

Bilirsiniz ruh ile beden arasında çok sıkı ilişki vardır. İman ile ruhu beslediğimiz gibi, bedenimizi de düşünmeli ve hastalıklara karşı hazırlıklı olmalıyız. Toplum içinde, fert olarak mümin olarak da kulluk görevlerimizi gereği ile yerine getirebilmemiz için sağlıklı olmanın önemi büyüktür. Kuran-ı Kerim’de, beğenilen, seçilen iyi insan için ahlakının sağlamlığı ile birlikte vücudunun sıhhatli ve kuvvetli olması istenir.

Haberin Devamı

MÜSLÜMAN’IN GÖREVİDİR

Müslüman olarak vücudumuzu tehlikeye atacak şeylerden korumakla görevliyiz. Kuran-ı Kerim’de mealen şöyle buyrulur: “Kendi kendinizi elinizle tehlikeye atmayınız.” Vücudun sağlığı ilahi bir emanettir.

Sağlığımıza dikkat etmezsek şüphesiz ahirette sorumlu olacağız, orada sorulacak sorulardan biri de verilen sağlığı nerede kullandığımızdır. Kul haklarına nasıl itina etmekle mükellef isek, vücudumuzun hatta azamızın haklarına da öylece titizlikle bağlanmamız gereklidir:

VÜCUDUN HAKKI VARDIR

Bir hadis-i şerifte: “Vücudunun sende hakkı vardır” buyrulmaktadır. Sevgili Peygamberimiz mübarek bir sözünde de şöyle buyuruyor: “Beş şeyden evvel beş şeyi ganimet bil, ölümden önce hayatını, hastalığından önce sıhhatini, meşguliyetinden evvel vaktini, ihtiyarlığından evvel gençliğini ve fakirliğinden evvel zenginliğini ganimet bil ve onlardan yararlanmaya çalış.”

Haberin Devamı

Günün ayeti

Allah, dilediği kimseye rızkı genişletir, daraltır da. Onlar ise dünya hayatı ile ferahlanmaktadırlar. Oysa dünya hayatı, ahiret hayatının yanında bir yol azığından ibarettir! (Rad, 26)

Günün hadisi

Kul günah işlediğinde, kalbinde siyah nokta belirir. Tövbe ederse kalbi saydamlaşır, parlar. Etmeyip tekrar günaha dönerse bu leke çoğalır. Ve kalbi istila eder; İşte Yüce Allah’ın Kuran’da zikrettiği kalbin pas tutması budur.

BÜYÜ İLE ŞİFA BULUNMAZ

Zamanımızda diğer ilimler gibi tıp da çok gelişmiştir. Birçok tehlikeli hastalıkların yeni ilaçları, aşıları ve tedavi usulleri bulunmuştur. Bunlar ilahi birer nimettir. Bunlar, varken büyülere, tılsımlara, iplik düğümlerine başvurmak Peygamberimizin tavsiyelerine, İslamın ruhuna ve teamülüne uymaz.

Peygamberimizin bazı hastalara yaptığı dualar ve okunan Kuran-ı Kerim manen takviye eder, daralan gönüle şifa olur, ferah bulur. Bunun dışında Müslüman olarak hastanın iyi olması için türbeye, horoz ve hayvan kesmek, felçlinin yüzüne papuç vurmak, kötülükten korunmak için kurşun dökmek, tuzcu babadan, helvacı babadan şifa beklemek Müslüman’ın aklının ve kalbinin almayacağı işlerdir. Bunların hepsini biz yapıyoruz.

Haberin Devamı

En doğrusu, doğru bilgiyi öğrenelim ve dinin ne olduğunu bilelim. Aklımızı güçlendirelim. İnancımızı, yaptıklarımızı belgeleyelim. Bilgimizi aydınlatalım.

Peygamber Efendimizin emaneti Sakal-ı Şerif, Kadir Gecesi nedeniyle 2 yıl aranın ardından ziyarete açıldı. Birçok ilde kutsal emaneti görmek isteyenler Sakal-ı Şerif’in gösterilmeye başlandığı camilere akın etti.