Dini bilgiler Abdal nedir? Abdal ne demek TDK? Abdal kime denir?

Abdal nedir? Abdal ne demek TDK? Abdal kime denir?

Paylaş
Abdal nedir? Abdal ne demek TDK? Abdal kime denir?

Abdal kavramının tarihi hicri takvime göre üçüncü yüzyıllara kadar dayanır. Arapça kökenli olan bedil ve badal ile Farsça kökenli olan abdalan sözcüğü ile eş anlamlı olarak kabul edilir. Abdal, Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre gezgin, derviş anlamlarına gelir. Abdal nedir ve abdal kime denir ayrıntıları ile Posta.com.tr okuyucuları için derledik.

Abdal, derviş ya da gezgin anlamlarına gelen bir kelimedir. Abdal aynı zamanda kıyafeti perişan olan dilenci kimse anlamına da gelmektedir.

Haberin Devamı

ABDAL NEDİR?

Abdal kelimesi hem Farsça hem de Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçeye uzun yıllar önce geçmiş ve dilimize yerleşmiş olan abdal kelimesi birden fazla anlama gelir. Abdal, Farsça abdalan ve Arapça badal, bedil kelimeleri ile eş anlamlı olarak da kabul edilmektedir. Abdal, derviş ya da gezgin anlamına gelir. Her ne kadar ilk anlamıyla daha fazla kullanılsa da dilenci kimseler için de abdal denmesi doğru kabul edilir. Abdal kelimesinin bir diğer anlamı ise Safeviler döneminde İran sınırlarında yaşayan Türk oymağıdır. Tarihin eski dönemlerinde bu kimseler için abdal denmiştir.

ABDAL NE DEMEK TDK?

Türk Dil Kurumu Sözlüğe göre abdal kelimesinin birçok anlamı vardır. TDK sözlükte yazan tüm anlamlar kelimelerin doğru anlamları olur. Abdal kelimesinin TDK sözlükteki ilk anlamı derviş veya gezgin demektir. TDK sözlüğe göre abdal kelimesinin ikinci anlamı dilenci kılıklı, kıyafeti perişan kimse olarak karşımıza çıkar. Abdal sözcüğünün tasavvufta ise manevi olarak üst derecede olan demektir. Safeviler döneminde İran bölgesinin sınırlarında yaşayan Türk oymaklarına da abdal denirdi.

Haberin Devamı

ABDAL KİME DENİR?

Abdal, Türk tasavvufunda kullanılan bir kelime olarak da bilinmektedir. Bir kimseye abdal denmesi için tasavvufi olarak yeterli ve manevi olarak da kuvvetli olması gerekmektedir. Türk tasavvufunun radikal kısımlarında abdal kelimesi ile sıklıkla karşılaşılır. Ayrıca bu kimselere Türkmen topluluklarında da derviş ya da baba denir.

Tasavvufta abdal radikal formlarda karşılaşılan en üst manevi mertebedir. Bu kişiler en yüksek mertebede olur ve dini, tasavvufi olarak da yeterli bilgiye sahip olurlar. Dini olarak en üst mertebeye ulaşmış ve tasavvuf alanında bilgili kişilere abdal denir.