Dini bilgiler Alâ suresi Türkçe ve Arapça okunuşu! Alâ suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamı

Alâ suresi Türkçe ve Arapça okunuşu! Alâ suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamı

Paylaş
Alâ suresi Türkçe ve Arapça okunuşu! Alâ suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamı

Alâ suresi, sıklıkla araştırılan surelerden biri. Alâ suresi özellikle kullanım alanı olarak da önem sahibi olan sureler arasında yer alır. Bu bakımdan Alâ suresi'nin okunuşunu öğrenebilir ve tefsiri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Alâ suresi okunuşu (Türkçe ve Arapça) Alâ suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamı hakkında detayları derledik.

Alâ suresi iniş sırasına göre 8. mushaftaki sırasına göre ise 87. suredir. Leyl suresinden önce, Tekvir suresinden ise sonra Mekke' de inmiştir.

ALÂ SURESİ TÜRKÇE VE ARAPÇA OKUNUŞU

Alâ suresi mushaf sırasına göre 87, iniş sırasına ise 8. suredir. Leyl suresinden önce ayrıca Tekvir suresinden de sonra Mekke'de inmiş bir suredir. Medine'de inmiş olduğuna dair rivayetler bulunsa da daha çok Mekke üzerinde yoğunluk mevcuttur. Alâ suresi adını ilk ayette yer alan el-A'la kelimesinden almıştır. İlk ayetteki el-A'la kelimesi ile Allah-u Teala nitelenmiştir.Alâ suresi kısa olduğundan ezberlemesi kolay bir suredir ve bu nedenle nasıl okunduğu merak edilerek birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Alâ suresi'nin Arapça okunuşu şu şekildedir:

Haberin Devamı

Sebbi hısme rabbikel ala. Elleziy haleka fesevva. Velleziy kaddera fehada. Velleziy ahre celmara. Fece alehu ğusaen ahva. Senukriuke fela tensa. İlla ma şaallahu innehu ya lemülcehre vema yahfa. Ve nüyessiruke lil yusra. Fezekkir in nefe atizzikra. Seyez zekkerü men yahşa. Ve yetecennebühel eşka. Elleziy yaslennarel kubra. Summe la yemutu fiyha vela yahya. Kad efleha men tezekka. Ve zekeresme rabbihi fesalla. Vel tü sirunel hayated dunya. Vel ahıretu hayrun ve ebka. İnne haza lefis suhufel ula. Suhufi ibrahiyme ve musa.

Alâ suresi Türkçe okunuşu ise şu şekildedir:

Yüce olan Rabbinin adını tespih et. O, ahenk veren, yaratıp şekillendiren ve aynı zamanda düzene koyandır. O her şeyi ölçülü yapan ve yönlendirendir. O, yeşil bitki örtüsünü çıkaran ve sonra onları çürümüş bir çöpe çevirendir. Sana Kur'an'ı okutacağız ve sen de onu unutmayacaksın. Ancak Allah'ın dediği başkadır. Şüphesiz ki o açık olanı da gizli olanı da bilir. Biz seni en kolay olana kolay bir şekilde ileteceğiz. O halde eğer öğüt iyiyse öğüt ver. Allah'a karşı saygı duyarak ondan korkan da öğüt alır. En büyük ateşe girecek olan kafir ise öğütten kaçınır. Sonra orada ölür ve rahatça yaşar. Arınan ve Rabbinin adını anarak namaz kılan ise mutlak bir kurtuluşa varır. Fakat siz dünyadaki hayatı tercih ediyorsunuz. Oysa ahiret daha hayırlıdır ve sürekli olandır. Şüphesiz ki bu hükümler ilk sayfalarda vardır, Musa ve İbrahim'in de sayfalarında vardır.

Haberin Devamı

ALÂ SURESİ TESFİRİ, MEALİ, FAZİLETİ VE ANLAMI

Alâ suresinin Tefsiri: Tespih, Allah'ı kendine layık olmayan tüm isimlerden, eylemlerden ve özelliklerden uzak tutmak ve onun bu kusurlardan da uzak olduğunu kabul etmektir. Allah tüm her şeyin insanlara bildirildiğini ve ahiret hayatının sürekli olduğunu Ala suresinde bildirmiştir. Dünya hayatı geçicidir ve dünyada yalnızca sürekli olan ahirete hazırlanmak gerektiğini vurgulamıştır. Allah tektir ve o her şeyi, gün yüzünde olan ya da gizli olan her şeyi bilendir.

Alâ suresiFazileti: Alâ suresini okuyan kişilerin zamanı çok iyi geçer ve bundan dolayı içlerine manevi bir huzur dolar. Ala Suresinin vitir, cuma ve bayram namazlarında okunmasının daha sevap olduğu kaynaklarda bildirilmiştir.

Alâ suresi Anlamı: Alâ kelime anlamı olarak en yüce demektir. Surenin içerisinde Allah, Kur'an, vahiy ve peygamberler karşısında farkındalık yaratmak ve bu farkındalık ile dünya hayatı üzerinde olacaklar anlatılmıştır.

Haberin Devamı