Dini bilgiler Basar nedir? Basar kelimesi TDK anlamı ve İslamiyet'te "basar" sıfatının yeri

Basar nedir? Basar kelimesi TDK anlamı ve İslamiyet'te "basar" sıfatının yeri

Paylaş
Basar nedir? Basar kelimesi TDK anlamı ve İslamiyet'te "basar" sıfatının yeri

Görme duyusu ve sezmek gibi anlamlar doğrultusunda kelime anlamı üzerinden basar sözcüğü öne çıkar. Aynı zamanda Cenabı Hakk'ın görmeyi konu olan her şeyi idrak etmesi şeklinde taşımış olduğu anlamıyla önemli yere sahiptir. "Basar nedir, basar ne demek TDK; Allah'ın Basar sıfatı nedir, basar kelimesi anlamı hakkında merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için derledik.

Hem günlük yaşam üzerinden hem de dini açıdan öne çıkan anlamları doğrultusunda basar kelimesi kullanılır. Bu kelime özellikle göz ve sezmek ile birlikte görme duyusu biçiminde kelime anlamı doğrultusunda öne çıkar. Diğer yandan İslami açıdan Allah'ın görmeyi konu olan her şeyi idrak etmesi doğrultusunda anlamı ile önemli yere sahiptir. 

Haberin Devamı

BASAR NEDİR?

Kelime anlamı doğrultusunda ve ayrıca dini açıdan taşımış olduğu anlamları eşliğinde basar kelimesi Türkçede yer alır.

  • Göz
  • Sezmek
  • Görme duyusu

Basar kelimesi yukarıda taşıdığı anlamları ile beraber farklı yerlerde değişik biçimlerde kullanılır. Her ne kadar Türkçede bulunan bir sözcük olsa bile günlük hayatta yaygın olarak değerlendirilmez. Ancak birçok farklı eserde ve kaynaklı öne çıkan bir kelime olduğunu söylemek mümkün.

BASAR NE DEMEK TDK?

Farklı anlamları ile birlikte basar kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden ele alınır ve ifade edilir. Özellikle Cenabı Hakk'ın görmeyi konu olan her şeyi idrak etmesi doğrultusunda önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte görme duyusu ve görmek ile sezmek gibi anlamlar kapsamında öne çıkar. Zaten kökeni olan kelime anlamı ile birlikte İslami açıdan Allah'ın nitelikleri ve özelliklerine öne çıkarır.

Haberin Devamı

ALLAH'IN BASAR SIFATI NEDİR?

Allah'ın basar sıfatı görmeyi konu olan her şeyi idrak etme gücüne sahip olması şeklinde ön plana çıkar. Yani o her şeyi görür ve her şeyi duyar biçiminde kullanılan bir sözcüktür. Her şeyi yaratan Allahü Teala olduğu için, yine her şeyi anlayan, duyan ve gören biçiminde kullanılan bir anlam üzerinden ele alınır. Kökeni Arapça olarak ön plana çıkan bu sözcük, aynı şekilde yerleşik biçimde Türkçede yine bulunur. Özellikle dini açıdan birçok farklı eserde ve kaynakta kullanılan bir kelime olduğunu eklemek gerekir.

Basar sıfatı Kur-an'ı Kerim'de Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, İsrâ, Hac, Hadid, Sebe', Fatır, Mümin, Mücadele, Şu'r'a, İnşikak, Mülk gibi surelerin ayetlerinde "Allah her şeyi görür" anlamında sıkça kullanılır.