Sureler Beled Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Beled Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Beled Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Beled Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Paylaş
Beled Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Beled Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Beled suresi okunuşu, sıklıkla araştırılan konulardan birisi. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek öneme sahip sureler arasında. Bu bakımdan Beled Suresi okunuşunu öğrenebilir ve tefsiri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Beled suresi okunuşu (Türkçe ve Arapça) Beled Suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamını detaylarıyla posta.com.tr okurları için derledik.

Beled Suresi, Meke döneminde inmiş bir suredir. Beled Suresi 20 ayetten oluşmaktadır.

BELED SURESİ OKUNUŞU NASILDIR? (TÜRKÇE VE ARAPÇA)

Beled suresi Arapça okunuşu şu şekildedir: La üksimü bil hazelbeledi. Veente hıllün bihazel beledi. Vevalidin vema velede. Leked halaknel insane fiy kebediyn. Eyah sebü enlen yakdire aleyhi ehadun. Yekulü ehlektu malen lubeden. Eyah sebü en lem yerehü ehadun. Elem nec al lehu ay neyni. Ve lisanen ve şefeteyni. Ve hedey nahünnec deyni. Felakte hamel akabete. Vema edrake mel akabetu. Fekkü rekabetin. Ev ıt amun fiy yevmin ziy mesğabet in. Yetiymen za makrebet in. Ev miskıynen za metrebet in. Sümme kane mınelleziyne amenü ve tevasav bis sabri ve tevasav bil merhameti. Ol eke ashabül meymene. Velleziyne keferu bia yatina hüm ashabül meş emeti. Aleyhim narun mü sadetün.

Beled suresi Türkçe okunuşu şu şekildedir: Sen bu beldedeyken Mekke'ye, babaya ve ondan meydana gelmiş çocuğa da yemin ederim ki insanı bir sıkıntı ve zorluk için göğüs gerecek güçte yarattık. İnsanoğlu kendine kimsenin güç yetirmeyeceğini mi sandı? Yığınla mal harcadım diyor ve kendisini de kimsenin görmediğini mi sandı? Biz ona iki göz, bir dil ve iki dudak vermedik mi? Hayır ve şer yollarını da tek tek göstermedik mi? Fakat o sarp yokuşlara atılmadı. O tutsak bir köleyi azat etmektedir. Ya da şiddetli bir açlık gününde kendine yakında olan bir yetimi ve yoksulu doyurmaktır. Sonra da iman edenlerden olmak ve sabrı da tavsiye edenlerden, birbirine de merhamet tavsiye edenlerden olanlar vardır ya, işte onlar da ahirette mutluluğa eren kimselerdir. Ayetlerimizi inkar edenlerse kötülüğe bulaşmış kimselerdir. Üzerlerinde de etrafı sıkı sıkı kapatılmış bir ateş mevcuttur.

BELED SURESİ TEFSİRİ, MEALİ, FAZİLETİ VE ANLAMI

Beled suresinde bazı önemli varlıklara yemin edilmiş ve insanın da yaratıldığı ve hayat mücadelesine yollandığı anlatılmıştır. İnsanlardan gücüne ve servetine güvenerek Allah'a karşı gelenlerin aldandıkları ve maddi manevi tüm nimetlerin geçici olduğu konu edilmiştir. Bazı nimetlerin hayır ve şer yollarını insanlara gösterdikleri de Beled suresinde anlatılmıştır.

Haberin Devamı

Aynı zamanda yardımlaşma, sabır ve iman konuları da Beled suresinde anlartılmış ve müminler ile inkarcılar arasında da bazı karşılaştırmalar gerçekleştirilmiştir. Beled suresini okuyan kişilerin birçok sevap kazandıkları ve günahlarının da affedildiği rivayet edilmektedir. Beled suresini okumayı alışkanlık haline getirmiş olan kimselerin kıyamet gününde kabir azaplarının hafifleyeceği ve Allah'a daha yakın olacakları belirtilmiştir. İyi insanlar ve kötü insanlar arasında büyük farklar olduğu ve bu kişilerin ahiretteki sonlarının da farklı olacağı rivayet edilir. Belde ya da şehir olarak tabir edilen yer Mekke olarak karşımıza çıkar.

Anne baba ve bunlardan meydana gelen çocuklar da Adem ve Havva soyundan gelen insanlık olarak tabir edilir. İnkarcılar ve müminler arasında Allah tarafından büyük bir fark olduğu ve malına güvenerek Allah'a iman etmeyenlerin de büyük sonları rivayet edilir. İnkarcıları ahirette mutlak bir ateşin beklediği ve müminlerin de işledikleri sevaplar ve güzellikler ile iyi bir sona hazır olacakları rivayet edilerek son olarak da kıyamet günü sonrası rivayet edilmiştir.

Haberin Devamı