Dini bilgiler Biat nedir? Biat etmek kavramının dilde, dinde ve tarihsel süreçte anlamı

Biat nedir? Biat etmek kavramının dilde, dinde ve tarihsel süreçte anlamı

Paylaş
Biat nedir? Biat etmek kavramının dilde, dinde ve tarihsel süreçte anlamı

Bir kişinin hükümdarlığını alenen ya da gizli olarak kabul edip bildirmeye biat denir. Biat sözlü ya da gizli olabilir. Örneğin bir devletin başka bir devletin egemenliğini tanıyıp o devlete vergi ödemeyi kabul etmesi bir biattır. Biat sadece ülkeler ve devletlerle değil kişiler arasında da olur. Dini literatürde ise Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul eden sahabeye biat-ı rıdvan denir. "Biat etmek ne demek" merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Türkçede biat kelimesinin eş anlamlısı yoktur. İtaat etme, boyun eğme, razı gelme ve egemenliğini tanıma kelimeleri ise biat ile yakın anlamlıdır.

Haberin Devamı

BİAT NEDİR?

Bir hükümdarın ya da ülkenin hakimiyetini tanımaya biat denir. 14. Yüzyıl'dan 16. Yüzyıl'a kadar bu kelime daha çok beyat şeklinde yazılıp telaffuz edilmiştir. Günümüzde ise yaygın olarak "biat" şeklinde kullanılmaktadır.

BİAT NE DEMEK TDK?

Biat sözcüğü ilk kez Hz. Muhammed'in peygamberliğini ilan ettiği dönemde, yani 7. yüzyılda kullanılmıştır. Hz. Muhammed'e ve Allah'a iman etmeyen kişilere kafir, münafık, müşrik ve fasık denir. Hz. Muhammed'in peygamberliğine iman edip İslam'ı seçen kişiler ise sahabe ve mümin olarak adlandırılır.

Hz. Muhammed'in, Allah katından gelen vahiyleri tebliğ ettiğine inanması ve onun izinden gitmesine ise biat denir. Ancak biat kelimesinin zamanla anlamı değişmiş ve olumsuz manada kullanılmaya başlanmıştır.

Haberin Devamı

Bir zalimin ya da gaddar bir kişinin peşinden gitmeye, korkudan ya da maddi çıkar sağlamak amacıyla tasvip edilmeye davranışlar sergileyen bir kişiyi desteklemeye de biat denir. Bu nedenle birçok İslam alimi ve divan şairi "Allah'tan başka kimseye biat etme" anlamında şiirler ve yazılar kaleme almıştır.

Biat kelimesinin dinden bağımsız olarak günümüz kullanımında sıkça karşılaşılan biat kültürü ifadesi; "bir lidere, bir otoriteye biat etmek; onun egemenliğini, onun haklılığını sorgulamadan kabul etmek anlamında kullanılır: Biat kültüründe birey yerine lider; özgür düşünce yerine itaat; eleştiri yerine kabul hakimdir. Sorguya yer yoktur.

BİAT ETMEK SÖZLÜK ANLAMI

Osmanlı devletinde, tahta çıkan yeni padişahın hükümdarlığını tanımaya biat etmek denirdi. Arapça kökenli olan biat sözcüğü uymak, riayet etmek ve saygı duymak manasında da kullanılmaktadır. Biat kelimesi halk edebiyatında ve özellikle öğüt vermek amacıyla yazılan didaktik şiirlerde sıklıkla geçer.

Örnek Şiir:

Sakın ha oğul zalimin zulmüne boyun eğme

Haine, zorbaya, gaddara biat etme

Onlar hakkı çiğnese de sen Haktan yana ol

Mağdurun, mazlumun onurunu çiğnetme