Dini bilgiler Bu yıl fitre ne kadar? Din İşleri Yüksek Kurulu 2022 fitre miktarını açıkladı!

Bu yıl fitre ne kadar? Din İşleri Yüksek Kurulu 2022 fitre miktarını açıkladı!

Paylaş
Bu yıl fitre ne kadar? Din İşleri Yüksek Kurulu 2022 fitre miktarını açıkladı!

2022 fitre miktarı belli oldu. Her yıl Ramazan ayı başlangıcında ödenmeye başlayan fitreler (Fıtır sadakası), Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirleniyor. Peki, bu yıl fitre ne kadar? Kimler fitre verir, farz mı? İşte yanıtı…

2022 fitre miktarının Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanmasının ardından ‘Bu yıl fitre ne kadar?’ sorusu da yanıtını buldu. Kişinin bakmakla yükümlü olmadığı ihtiyaç sahibi Müslümanlara verdiği fitre (fıtır sadakası) Ramazan ayı itibariyle verilmeye başlıyor. Kimler fitre verir, farz mı? Kimlere fitre verilir ve kimlere verilmez gibi birçok sorunun yanıtını bir araya getirdik…

Haberin Devamı

BU YIL FİTRE NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklama ile 2022 fitre miktarı 40 TL olarak belirlendi.

KİMLER FİTRE VERİR?

Ramazan Bayramı'na kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gram altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar, kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlü.

Kişi aynı zamanda, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle de yükümlü.

FİTRE VERMEK FARZ MIDIR?

Fitre vermek farz olmamakla birlikte fitre vermenin hükmü vaciptir. Vacip ise İslam'da yapılması gereklilik ifade eden eylemleri tanımlamak için kullanılır.

FİTRE KİMLERE VERİLİR KİMLERE VERİLMEZ?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sitesinde fitrenin kimlere verilip kimlere verilmeyeceğine yönelik şu bilgiler bulunmaktadır;

Haberin Devamı

Fitre (Fıtır sadakası), kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.

Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).