Sureler Ettehiyyatü Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Ettehiyyatü Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Ettehiyyatü Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Ettehiyyatü Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Paylaş
Ettehiyyatü Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Ettehiyyatü Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Ettehiyyatü Suresi, sıklıkla araştırılan surelerden biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem teşkil eden sureler arasındadır. Bu bakımdan Ettehiyyatü Suresinin nasıl okunduğunu öğrenebilir ve tefsiri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Ettehiyyatü Suresi Okunuşu (Türkçe ve Arapça) Ettehiyyatü Suresi Tefsiri, Meali, Fazileti ve anlamını detaylarıyla derledik.

Ettehiyyatü Suresi, beş vakit namazda ilk ve son oturuşlarda okunan bir suredir. Ettehiyyatü Suresi Tahiyyat Suresi olarak da bilinmektedir.

Haberin Devamı

 ETTEHİYYATÜ SURESİ OKUNUŞU (TÜRKÇE VE ARAPÇA)

Ettehiyyatü Suresi Arapça okunuşu şu şekildedir:

Et tahıyyatü lillahi ves salevatu vet tayyıbat. Es selamu aleyke eyyuhen Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakatuh. Es selamu aleyne ve ala ibadillahis salihin. Eşhedü en la ilahe illallah, ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve Rasuluhu.

Ettehiyyatü Suresi Türkçe okunuşu şu şekildedir:

Her gelen hürmeti salavat, dua ve büyük iyilikler Allah Teala'ya mahsustur. Ey Nebi! Allah'ın selam, rahmet ve aynı zamanda bereketi senin üzerinde olsun. Selam, bizim ve de Allah'ın salih yani doğru hareket eden kullarının da üzerinde olsun. Şahadet ederim ki, Allah birdir ve yine şahadet ederim ki Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve elçisidir.

Haberin Devamı

ETTEHİYYATÜ SURESİ TEFSİRİ, MEALİ, FAZİLETİ VE ANLAMI

Ettehiyyatü suresi namazın ilk ve son oturuşlarında okunan bir duadır. İki rekatlı olan namazların ikinci rekatlarında, üç rekatlı olarak kılınan namazların ise ikinci ve üçüncü rekatındaki oturuş sırasında okunması gerekir. Dört rekât olan namazların ise ikinci ve ayrıca dördüncü rekatlarının oturuşlarında da Ettehiyyatü suresi okunmaktadır. Hz. Peygamber Ettehiyyatü suresi ile ilgili şöyle buyurmuştur: 'Her iki rekâtta outrdğunuz zamanlarda Ettehiyyatü lillahi deyin' Ashab-ı Kiram'dan önce Allah Elçisi'nin arkasında namaz kılarken oturdukları zaman Cebrail'e, Mikail'e ve diğerlerine selam olsun derlerdi. Hz. Peygamber de kendilerine dönerek Ettahiyyatü suresini öğretmiş ve bunun okunduğu zaman gökte ve yerde, Allah'ın her kuluna isabet edeceğini de bildirmiştir.

Namazlarda ve günlük hayatta da sıkça okunan Ettehiyyatü Suresi fazileti ve sırrı açısından da oldukça önemli dualar arasındadır. Kısa ve kolay ezberlenir bir sure olmasından dolayı Müslümanların ilk olarak ezberledikleri sureler arasında yer alır. Peygamber Efendimiz Miraç gecesinde yerin ve göğün yaratıcısı olan Allah ile selamlaşırken söylemektedir. Ettehiyyatü suresi okunduğu zaman Allah'ın rahmeti ve bereketi her insanın üzerinde olur buyurulmuştur. Bir kimsenin ziyaretine gidildiğinde ya da ziyaret için birinin geldiğinde mutlaka kişiler ile selamlaşmak gerekir. Ancak Peygamber Efendimiz (S.A.V) Miraç gecesinde Allah'ın yanına gidince O Allah'a selam vermemiş fakat Allah O'na selam vermiştir. Bunun sebebi ise tüm selam ve selametin direkt olarak Allah olmasıdır. Bir bir kişiye selam verirken aslında o kişilerin korunmasını ve kötülüklerden uzak olmasını isteriz. Bu şekilde Allah'tan yardım ister ve Allah'a dua ederiz. Namaz sırasında Ettehiyyatü Suresi yerine okunabilecek sureler ya da dualar da merak edilmektedir. Namaz sırasında Ettehiyyatü suresinin yerine başka dua okunması İslam alimleri tarafından tavsiye edilmeyen bir durumdur. Bu nedenle namaz kılan her Müslümanın mutlaka Ettehiyyatü suresini ezberlemeleri gerekir. Kur'an-ı Kerim'de yer almayan Ettehiyyatü Suresinin Miraç gecesinde Hz. Peygamber (S.A.V) ile Allah (C.C) arasında geçen sohbet esnasında ortaya çıktığı düşünülmektedir. Farz kılınan bir sure olmasından dolayı 5 vakit namazda okunması gereken bir suredir. Namazın 1 ve 3. oturuşlarında okunan Ettehiyyatü Suresi oldukça önemlidir. Ezberlemesi de kolay olduğundan namaz kılan her Müslümanın mutlak olarak ezberlemesi gerekmektedir.

Haberin Devamı