Dini bilgiler Fatiha suresinin anlamı, meali, fazileti! Ezberlemek için Fatiha suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu!

Fatiha suresinin anlamı, meali, fazileti! Ezberlemek için Fatiha suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu!

Paylaş
Fatiha suresinin anlamı, meali, fazileti! Ezberlemek için Fatiha suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu!

Fatiha suresi, her namazda okunan bir suredir bir gün içerisinde kılınan 40 rekat namazda 40 defa okunur bu nedenle de herkesin ezbere bilmesi gereken bir suredir. Kur'an-ı Kerim'de ilk sırada yer alan sure "Elhamdulillâhi rabbil'alemin" diyerek başlar ve yedi ayetten oluşur. İşte ezberlemek için Fatiha suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu ile anlamı, meali ve faziletleri...

Fatiha suresi Allah'a hamd ederek başlar ve devamında Allah'-u Teala'yı övmekle birlikte, doğru yola iletilmek için dua ile tamamlanır. Mekke döneminde nazil olan Fatiha suresi kısa olması ile tek seferde inen surelerden biridir. Anlamı ve fazileti açısından oldukça zengin olan sure hem sünnet hem de farz namazlarda okunur. Ayrıca cenaze ve bayram namazlarında da okunan bu sure Türkçe ve Arapça okunarak kolaylıkla ezberlenebilmektedir. İşte, Kuran-ı Kerim'in özeti sayılan Fatiha suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu ile anlamı ve fazileti...

Haberin Devamı

FATİHA SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU

1.Bismillahirrahmanirrahim

2.Elhamdulillâhi rabbil'alemin

3.Errahmânir'rahim

4.Mâliki yevmiddin

5.İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în

6.İhdinessirâtal mustakîm

7.Sirâtallezine en'amte aleyhim

8.Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn

FATİHA SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU

 

FATİHA SURESİNİN ANLAMI (MEALİ)

  1.  Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla
  2. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.
  3. O, rahmândır ve rahîmdir.
  4. Ceza gününün mâlikidir.
  5. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.
  6. Bize doğru yolu göster.
  7. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil! Âmin.

FATİHA SURESİ TESFİRİ

1.Nahl Suresi'nin 98. ayeti "Kur'an'ı okuduğunuzda sürgündeki şeytandan Allah'a sığının" dediği için, Kuran'ı okumaya başlayanlar bu sırayı "euzu .. . tefsir, sadece “Bismillahirrahmanirrahim” değil, aynı zamanda “Bismillahirrahmanirrahim” olarak da telaffuz edilmelidir.

2. Hamd (övgü, övme) iyilik ve güzellik karşısında yapılır, bu iyilik ve güzelliğin sahibi, irade ve nüfuzu olsun ya da olmasın övülebilir. Övgü dille de yapılır; “Allah’a hamd olsun, elhamdülillah…” denilir, ancak sebep sadece nimet ve ihsan değil, irade ve tercihe dayalı tüm güzellikler ve iyiliklerdir. Bu anlamda Fatiha tefsiri sadece Allah'a mahsustur.

Haberin Devamı

3. Rahman ve rahim, şefkat ve merhamet demektir. Rahman, iyiye de kötüye de merhamet eder, yarattıklarının tümüne de merhametlidir. Rahim, sadece ahirete inananlara merhamet eden demektir. Allah'ın rahmeti bütün mahlûkatı kucaklar. O, lütfuyla tüm müminlere ve kafirlere bol rızık ve bereket verir.

4.Diğer ayetler de mükâfat ve ceza gününün ahirette hesap ve hüküm günü olduğundan bahseder. Allah, zaman kavramından bağımsız olarak her zaman mutlak hakim, malik ve maliktir. Cenâb-ı Hak, kullarını imtihan etmek için bu dünya hayatında kullarına mülkiyet hakkı ve yetki vermiş; İnançlarına rağmen dikkatsiz davranan insanlar.

5. İnsanın yaratılışının amacı ibadettir; ancak bunu yapmak zorunda değiller, kendi istekleriyle yapıyorlar veya yapmıyorlar. Ama bazen insanlar kargaşa ve ıstıraplara düştüler, o kadar çok batıl dinler ve gereksiz sistemler ortaya çıktı. Bu ayet bize ibadet ettiğimizde, yardım istediğimizde ve tevhid getirdiğimizde yöneleceğimiz en doğru yeri göstermektedir.

6. İnsan bu dünyada ve ahirette hayatını düzenlediği sürece doğru yoldadır; Onlar da yanlış yola girdiler. Bunun nedeni, insanların kendilerini yeterli görmeleri ve ilim ve kuvvet kazanmak için Allah'a yönelmeyi reddetmeleridir. Yaratıcı ve yaratılmış, Allah ve kul, akıl ve vahiy, hürriyet ve zorlama, adaletsizlik ve adalet, iyi ve kötü... İslam'da doğru yol, vahiy, vicdan ve akıl ile birlikte çalışmakla bulunur.

Haberin Devamı

7.Fatih'in tefsirinin son ayetinde, tarih boyunca ilahi hidayeti reddedenlerin yaşadıkları, İslam'ın doğru yol olduğunu göstermektedir. Bu nedenle doğru yolu arayan ve yolunu imtihan etmek isteyenler, geriye bakmalı, gerçek saadeti bulanların, sapıkların ve Allah'ın gazabına uğrayanların yol ve yöntemlerini incelemelidirler.

FATİHA SURESİNİN FAZİLETİ

İster eş ister çocuk tüm ailevi ve günlük sıkıntılarınızın çözülmesini isterseniz yapmanız gereken Fatiha suresini dikkatlice ve içten okumak çok bereketlidir.

Fatiha suresi, mikrop, hastalık, haset ve nefret gibi tüm manevi belaları defeder .

Evlerinizi Fatiha suresi okuyarak nurlandırın.

Yataklarınızda Fatiha suresi okuyun.

Su içerken Fatiha suresi okuyun.

Fatiha suresi fiil ve davranışlarınızı zabteder ve sözlerinizi düzene koyar.

Haberin Devamı

Haset, kibir, ucub ve gurur gibi hastalıklarınıza şifa olur.

Sinir gibi negatif tüm davranışlarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur.