Dini bilgiler Hicri yılbaşı ne demek? Muharrem ayında ne oldu? Önemi nedir? 2022 Muharrem ayı ne zaman başladı?

Hicri yılbaşı ne demek? Muharrem ayında ne oldu? Önemi nedir? 2022 Muharrem ayı ne zaman başladı?

Paylaş
Hicri yılbaşı ne demek? Muharrem ayında ne oldu? Önemi nedir? 2022 Muharrem ayı ne zaman başladı?

Hicri yılbaşı ve Muharrem ayına ilişkin pek çok paylaşım yapılıyor, insanlar sevdiklerine kutlama mesajları gönderiyor. Ülkemizde resmi olarak Miladi takvim kullanılsa da özellikle dini gün ve gecelerde Hicri takvim esasına göre hareket ediyor. Peki, Hicri yılbaşı ne demek? Muharrem ayında ne oldu? Önem nedir? 2022 Muharrem ayı ne zaman başladı? İşte yanıtı…

Hicri yılbaşı Muharrem ayı ile birlikte kutlanıyor. İslami açıdan büyük önem taşıyan bu günlerde inananlar dua ve ibadetlere yöneliyor, hayır işlerinde bulunmaya çalışıyor. İşte Hicri yılbaşı ve Muharrem ayı hakkında merak edilen soruların yanıtları…

Haberin Devamı

HİCRİ YILBAŞI NE DEMEK?

Hicri Yılbaşı veya 1 Muharrem (kameri) hicrî takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününe bağlayan zaman dilimi. İslami takvime göre bir sonraki güne saat 00:00 da değil güneş batması ile (akşam ezanı) geçilir. Bu zaman dilimi ay takvimi esaslı olduğu için bir sonraki hicri yılbaşı 11 ya da 12 gün daha erken bir tarihe denk gelir

Hicri takvim hazırlanırken, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarih esas alınmış, takvimin başlangıcı olarak bu tarih sayılmıştır.

Günümüzde kullandığımız Miladi takvimin başlangıç tarihi ise Hz. İsa’nın doğum tarihidir.

Hicri takvimde günler ve aylar Ay’ın hareketlerine göre hesaplanırken, Miladi takvimde bu hesaplar Güneş’in hareketlerine göre yapılır.

Haberin Devamı

Hicri takvimde 1 yıl, 354 ya da 355 gündür. Aynı zamanda 12 kameri aydan oluşur. Miladi takvimde ise 1 yıl 365 gün 6 saattir ve 12 aydan oluşur. Bundan dolayı iki takvim arasında 11 gün fark bulunur.

Hicri takvimin ayları Muharrem, Safer, Rebilevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce'dir. Miladi takvimde ise aylar; Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık'tır.

MUHARREM AYI’NIN ÖNEMİ NEDİR?

Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an'da kıymet verilen dört haram aydan biridir. Bu aylarda barış içinde yaşanması, savaş yapılmaması ile ilgili İslam öncesi ve sonrası kurallar mevcuttur. Muharrem ayı, hicrî kamerî yılın birinci ayıdır.

2022 MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLADI?

2022 Muharrem ayı 30 Temmuz Cumartesi günü itibariyle başladı.