Dini bilgiler Hz. Ebubekir'in hayatı ve hikayesi! Hz. Ebubekir'in duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Hz. Ebubekir'in hayatı ve hikayesi! Hz. Ebubekir'in duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Paylaş
Hz. Ebubekir'in hayatı ve hikayesi! Hz. Ebubekir'in duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

İslam'ın dört halifelerinden biri olarak da bilinen Hz. Ebubekir (R.A) hem yaşantısı ile hem de sözleri ile ümmete örnek olmuştur. Mekke'de dünyaya gelen Hz. Ebubekir (R.A) peygamber efendimizin her zaman yanında olmuş, tüm hayatı boyunca onun İslam davasını her zaman desteklemiş ve onu bütün kötülüklerden korumak için ciddi bir gayret sarfetmi özel bir halifedir. Son günlerde Hz. Ebubekir (R.A) hayatı sıkça araştırılıyor. Biz de, "Hz. Ebubekir'in hayatı ve hikayesi nedir" sizler için derledik.

Hz. Ebubekir'in, (R.A) hayatı ile ilgili İslam kaynaklarında pek çok bilgi bulunur. İslam'ın dört halifesinden birisi olduğu için de dinimizce çok ayrı bir yeri vardır.

Haberin Devamı

HZ. EBUBEKİR'İN HAYATI VE HİKAYESİ!

Hz. Ebubekir (R.A) tam adı Ebu Bekir Abdullah bin Ebi Kuhafe, 573 yılında Mekke'de dünyaya gelmiştir. Hz. Ebubekir (R.A) peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in aynı anda bir de sahabesidir. Peygamber efendimiz gibi hayatı boyunca putlara tapmamış, her zaman da güzel ahlaklı olmuş bir sahabe olarak bilinir. Peygamber efendimiz ise, Hz. Muhamed (S.A.V) peygamber olduktan sonra ona ilk iman edenler içinde Hz. Ebubekir (R.A) yer alır. Aynı zamanda Peygamber efendimizin en sevgili dostudur. Hz. Ebubekir (R.A) ise, Medine'de 634 yılında vefat etmiştir. Kabri Mescid-i ise, Nebevi Medine'de yer alır.

Hz. Ebubekir (R.A) tüm hayatı boyunca sürekli peygamber efendimizin yanında olmuştur. Onun İslam davasını her zaman desteklemiş ve onu bütün kötülüklerden korumak için ciddi bir gayret sarfetmiştir. Hayatı boyunca da güzel ahlaklı bir insan olmuştur. Çok salih ve cömert amel işleyen biri olarak biliniyordu. Konuşma kabiliyeti oldukça yüksek olan Hz. Ebubekir (R.A) sık sık sahabesine sohbet verirdi. Ayet-i kerimlerden bildirildiği gibi peygamber efendimizin sözlerini de en iyi ve en doğru o anlardı. Hayatı boyunca Ebubekir peygamber efendimizin yanından hiç ayrılmadı başka yere hicret etse bile kalben hep onun yanında oldu. Onu hiçbir zaman kırmadı ve tüm benliği ile ona hizmet etti. Efendimizin bildirdiği gibi Cennet'e ilk girecek kişi yine Hz. Ebubekir (R.A)'dır. Hz. Ebubekir (R.A) hayatı boyunca oldukça hep mütevazi bir hayat yaşadı. Aynı zamanda israftan kaçınır ve olanla yetinirdi. Bunun yanında elinden geleni paylaşan biriydi. En önemlisi de Efendimizin en sevgili dostuydu.

Haberin Devamı

HZ. EBUBEKİR'İN DUASI

Hz. Ebûbekir bir gün Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’e:

“Yâ Resûlâllah! Bana bir dua öğretiniz de onu namazımda okuyayım!” dedi.

Allah Resûlü de ona, “Şöyle duâ et!” buyurdular:

“Allâh’ım! Ben kendime çok fazla zulmettim. Günahları bağışlayacak olan ise sadece Sen’sin. Öyleyse bitmez ve tükenmez lûtfunla beni bağışla, bana merhamet et. Çünkü merhameti nihâyetsiz olan, affı sonsuz, sadece Sen’sin!” (Buhârî, Ezân 149, Deavât 17, Tevhîd 9; Müslim, Zikir 48)

Haberin Devamı

Yine Ebûbekir Sıddîk radıyallahu anh bir gün Resûlullah Efendimiz’e:

“Yâ Resûlâllah! Bana bâzı mübârek kelimeler öğretseniz de onları sabah ve akşam okusam!” dedi. Allah Resûlü de:

«Gökleri ve yeri, görünmeyen ve görünen alemleri yaratan Allâh’ım! Ey her şeyin sahibi ve Rabbi! Sen’den başka ilâh bulunmadığına da kesinlikle şehâdet ederim. Nefsimin şerrinden, onun Allâh’a şirk koşmaya, şeytanın şerrinden dâvet etmesinden Sana sığınırım.» şeklinde duâ et ve bunu akşamleyin ve sabahleyin, yatağa yattığın zaman söyle.” buyurdular. (Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101/5067; Tirmizî, Deavât, 14/3392)

HZ. EBUBEKİR'İN MUCİZELERİ, ÖZELLİKLERİ VE KISSASI

Peygamber efendimiz vefat ettikten sonra ilk halife olarak seçilen Hz. Ebubekir (R.A)'dır. Onun emanetine sahip çıkmak ve kaldığı yerden devam ettiren için çok cefalar çekmiştir. Aynı zamanda da İslam devletini yaşatmış ve İslam topraklarını da genişlettirmiştir. Onun döneminde ise, Horasan ve Trablusgarp ayrıca Kafkasya İslam devleti topraklarına da dahil edildi. Hz. Ebubekir (R.A) halifelik döneminde farklı kabileler birlikte İslam ile tanışmış olan ve Müslüman kişilerdir. İslam devletinin hukuki ve siyasi temeli Hz. Ebubekir (R.A) döneminde atıldı.

Haberin Devamı