Dini bilgiler Hz. Eyüp'ün hayatı ve hikayesi! Eyüp peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Hz. Eyüp'ün hayatı ve hikayesi! Eyüp peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Paylaş
Hz. Eyüp'ün hayatı ve hikayesi! Eyüp peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Hz. Eyüp'ün hayatı, hikayesi, mucizeleri oldukça fazla merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Özellikle en fazla araştırılan peygamberlerden birisi de Hz. Eyüp peygamberin hayatı olarak ifade edilebilir. Hz. Eyüp (a.s.) yaşadığı zorluklar karşısında gösterdiği sabrı ile bilinen bir peygamberdir. En belirgin özellikleri sabrı ve mucizeleridir. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen herşeyin Allah'tan geldiğini söyleyerek şükretmiş ve başına gelen her türlü duruma sabretmiştir. Bu yüzden Hz. Eyüp peygamberin hayat hikayesi hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Sizin için Hz. Eyüp'ün hayatı ve hikayesi nedir, Eyüp peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası nelerdir, detayları ile derledik.

Hz. Eyüp peygamber, Kuran-ı Kerim’ de ismi geçen peygamberlerden birisi olarak ifade edilebilir. Hayatı ağır imtihanlarla geçmiş olan bir peygamber olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Yaşamış olduğu zorlu imtihanlara rağmen şeytanın oyununa gelmemiş olan bir peygamberdir.

HZ. EYÜP'ÜN HAYATI VE HİKAYESİ

Haberin Devamı

Hz. Eyüp'ün Iys’in neslinden gelen bir peygamber olduğunu söylemek mümkündür. Şam taraflarında yaşadığı ve peygamberlik yaptığı dönemde kendisine iman eden çok az sayıda kişi olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Hazreti Eyyub (a.s.)’ın dedesi İshak (a.s.)’dır. Dedesi, Hz. Eyüp için çok evlat, çok mal ve çok mülkü olması için dua etmiştir. Allah'ın ise bu duayı kabul etmesi ile Hz. Eyüp (a.s.) çok malı ve çok evladı olan bir kişi olmuştur.

Her zaman için Hz. Eyüp (a.s.) sofrasında yetimlere, dullara ve fakirlere de yer verirdi. Allah'ın kendisine verdiği nimetleri ise her zaman ihtiyaç sahipleri ile paylaştığını söylemek mümkündür. Hz. Eyüp (a.s.) yaşamının başlarında oldukça zengin ve varlıklı biriyken sonralarda yaşamının ortasında fakir birisi olmuştur. Hiç bir zaman ise Allah'ın yolundan ayrılmamıştır. Peygamberliğin gereklerini her zaman yapmış ve insanları Allah’a iman ve ibadet etmeye çağırmıştır.

Hz. Eyüp (a.s.) tüm koyunları telef olmuştur. Ancak kendisine tüm mal varlığını verenin Allah olduğunu ve geri alanında Allah olduğunu söylemiştir. Hiç bir zaman şikayet etmeden şükretmiştir. Depremde oğlu göçük altında kalarak hayatını kaybetmiştir. Hz. Eyüp (a.s.) isyan etmemiş ve Allah'a teslimiyetini göstermiştir.

Hz. Eyüp (a.s.) bedeninde bir rahatsızlık oluşmuştur. Bu hastalık sonucunda ise vücudunda kurtçuk ve kötü kokular oluşmuştur. Sonrasında ise çevresinde kimse kalmamıştır. Yedi sene Eyyup (a.s.) sıkıntılar içinde kalmış ancak hiç şikayet etmemiş, her zaman şükretmiştir. En son hastalığının dilini ve kalbini etkilemesi üzerine ibadet edememekten korktuğu için Allah'tan şifa istemiş ve şifasını bulmuştur.

Haberin Devamı

EYÜP PEYGAMBERİN DUASI, MUCİZELERİ, ÖZELLİKLERİ VE KISSASI

Eyüp peygamberin şifa bulmak için; ennî messeniyed durru ve ente erhamur râhimîn (Enbiya Suresi 83.Ayet) olarak dua ettiği bilinmektedir.

Meali şöyledir: “…Bana gerçekten hastalık isâbet etti. Sen merhametlilerin en merhametlisisin!” (Enbiyâ Suresi 83) diyerek dua etmiştir.

EYÜP PEYGAMBERİN MUCİZELERİ

Haberin Devamı

Hz. Eyüp (a.s.) ayağını yere vurmasıyla soğuk ve sıcak olmak üzere yerden iki pınar çıkmıştır. Bu pınarlardan birisi sıcak su, birisi de soğuk sudur. Yerden çıkan sıcak su bedeninde bulunan rahatsızlıkları, soğuk su ise içerisindeki rahatsızlıkları iyileştirmiştir. Eyüp (a.s.) başka bir duasında ise çölde bulunan dumanlar ve seraplar su olmuştur. Hz. Eyüp (a.s) bir başka mucizesinde ise bereket duası etmiştir. Koyun yünleri birer ibrişim olmuştur.

Hz. Eyüp (a.s.) yaşadığı zorluklar karşısında gösterdiği sabrı ile bilinen bir peygamberdir. En belirgin özellikleri sabrı ve mucizeleridir. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen herşeyin Allah'tan geldiğini söyleyerek şükretmiş ve başına gelen her türlü duruma sabretmiştir.

Hz. Eyüp (a.s.) ziraatçilik ile uğraşmaktaydı. Oldukça büyük imtihanlar ve zorluklar yaşamasına rağmen her zaman Allah'a şükretmiştir ve hiçbir zaman şikayet etmemiştir. İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden biridir. Kendisine 7 kişi iman etmiştir.