Dini bilgiler Kandil ne zaman? Mevlid kandilinde ne yapılır? Diyanet Mevlid Kandili hutbesi yayınlandı mı?

Kandil ne zaman? Mevlid kandilinde ne yapılır? Diyanet Mevlid Kandili hutbesi yayınlandı mı?

Paylaş
Kandil ne zaman? Mevlid kandilinde ne yapılır? Diyanet Mevlid Kandili hutbesi yayınlandı mı?

Hicri takvimde Rebiülevvel ayında 7 Ekim tarihinde girildi. Mevlid Kandili de Rebiülevvel ayının 12. gecesi idrak ediliyor. Peygamber Efendimizin doğduğu gece olan Mevlid kandilini Müslümanlar ibadet ve taatle geçiriyor. Peki, Kandil ne zaman? Mevlid kandilinde ne yapılır? Diyanet Mevlid Kandili hutbesi yayınlandı mı?

Mevlid kandili, İslam aleminde Kadir gecesinden sonra en önem verilen gece olarak idrak ediliyor. Hz. Muhammed’in doğduğu gece olan kandilde, inananlar Allahu Tealaya şükürlerini sunarken aynı zamanda günahlarının affı için tövbe ediyor. Peki, Mevlid kandilinde ne yapılır? Diyanet Mevlid Kandili hutbesi yayınlandı mı? İşte 2021 Mevlid kandili tarihi…

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Hicri takvimde Rebiülevvel ayının 12. gecesi idrak edilen Mevlid kandili 2021 yılında 17 Ekim Pazar gününe denk geliyor.

MEVLİD KANDİLİNDE NE YAPILIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Mevlid kandili için özel bir ibadet bulunmamaktadır. Bununla birlikte, her Müslümanın yapması gereken ibadet ve davranışlar Peygamber Efendimizin doğumunu kutlamak amacıyla bu gece de devam ettirilmelidir. Bunun için,

  • Peygamber Efendimize (sav) salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
  • Kur’an–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
  • Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah”ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
  • Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
  • Kişi kendine ve diğer Mü”min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
  • Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
  • Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
  • O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
  • Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
  • Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
  • Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.

DİYANET MEVLİD KANDİLİ HUTBESİ YAYINLANDI MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Mevlid kandili hutbesi henüz yayınlanmadı. Yayınlanmasının ardından haberimizde bulabilirsiniz.