Dini bilgiler Kelam nedir? Kelam ne demek TDK? Allah'ın kelam sıfatı nedir?

Kelam nedir? Kelam ne demek TDK? Allah'ın kelam sıfatı nedir?

Paylaş
Kelam nedir? Kelam ne demek TDK? Allah'ın kelam sıfatı nedir?

Söz söyleme ya da konuşma gibi anlamlara sahip olarak kelam kelimesi ön plana çıkar. Aynı zamanda sözlü etkiyi algılama gibi sözcük grubu üzerinden bir karşılık bulduğunu ifade etmek gerekir. Kelam nedir? Kelam ne demek TDK? Allah'ın Kelam sıfatı nedir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Arapça kökenli bir kelime olan kelam sözcüğü, Türkçede yerleşik olarak hala önemli oranda kullanılır. Bu doğrultuda konuşma veya söz söyleme gibi anlamlara sahip olduğunu ifade etmek gerekir.

Haberin Devamı

Örneğin ‘iki kelam da ben söyleyeyim’ gibi kalıplaşmış kelimeler üzerinden çok fazla kullanılır. Yani biraz da ben konuşayım veya konuşma yapayım şeklinde öne çıkar.

KELAM NEDİR?

Kerem kelimesi genel olarak değişik sözcük grupları içerisinden ele alınmak sureti ile ifade edilir.

  • Söz söyleme
  • Konuşma
  • Sözlü etkiyi algılama

Bu şekilde farklı biçimlerde ele alınarak kelam kelimesi ifade edilir. Hala günlük yaşamda Türkçede hem cümle içerisinde hem de tek başına oldukça fazla kullanıldığını söylemek mümkün.

 KELAM NE DEMEK TDK?

Türk Dil Kurumu'na bakıldığı zaman kelam kelimesi konuşmak ya da söz söylemek gibi anlamlara sahiptir. Örneğin kelam etmek ya da iki kelam söylemek gibi kalıplaşmış sözcük grupları üzerinden çok fazla kullanılır.

Yani burada konuşmak istemek ya da birkaç söz söylemeyi arz etmek şeklinde kullanılır. Bununla beraber sözlü etkiyi algılama gibi yine kalıp sözcük üzerinden de kullanıldığını söylemek gerekir. Daha çok eski zamanlarda yaygın kullanılmasına rağmen, hala aktif şekilde değerlendiren önemli kelimelerden biridir.

Haberin Devamı

 ALLAH'IN KELAM SIFATI NEDİR?

Ezelde konuşmak ürünün bulunması üzerinden Allah'ın kelam sıfatı öne çıkar. Yani konuşma ve söz söyleme açısından Allahü Teala'nın ezelden bu yana her daim gerçekleştirdiği bir durum olarak değerlendirilir.

Çünkü İslami açıdan söz söylemek ya da konuşmak ve benzeri tüm olayları Cenabı Hak yaratmıştır. Gücünün ezelden biri olduğu ve zatında kelam yaratabilmesi şeklinde ön plana çıkar. Aynı zamanda yeni Allahu Teala'nın harf ve ses yaratması şeklinde değerlendirilen bir anlama sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Bu şekilde dini açıdan önemli bir yer tutar.