Dini bilgiler Külli irade nedir? Külli irade ne demek TDK? Külli irade örnekleri...

Külli irade nedir? Külli irade ne demek TDK? Külli irade örnekleri...

Paylaş
Külli irade nedir? Külli irade ne demek TDK? Külli irade örnekleri...

Külli irade, insanlar tarafından belirlenemeyen durumları irade etmektir. Allah'ın (CC) belirlediği ve kader olarak yaşanan her şey için külli irade demek mümkündür. İnsanların cinsiyetleri, ırkları ya da milliyetleri külli irade örnekleri olarak gösterilebilir. Külli irade nedir ve külli irade örnekleri nelerdir? Ayrıntıları ile Posta.com.tr okurları için derledik.

Külli irade, sonsuz ya da ilahi irade olarak karşımıza çıkar. Allah (CC) tarafından belirlenmiş olan ve kader olarak yaşanan her şey külli iradedir.

Haberin Devamı

KÜLLİ İRADE NEDİR?

Külli irade, Allah-u Teala'nın belirlemiş olduğu ve insanların da kader olarak yaşadıkları iradedir. Bu anlamda Allah (CC) kullarına hiçbir zaman eziyet etmek istemediğinde bazen imtihan olarak yoksul ya da zengin olmalarını sağlayabilir.

İnsanlar inkar noktasında başına her gelen için kader der. Oysa kader Allah'ın (CC) külli iradesi ile hayatın ana hatlarını var etmesi ile mümkün hale gelen bir iradedir. Külli irade Allah'ın (CC) elinde olan ve onun tarafından belirlenen bir iradedir.

KÜLLİ İRADE NE DEMEK TDK?

 Külli irade, ilahi irade olarak kabul edilir. Daha açık anlamı ile külli irade, Allah'ın (CC) belirlediği kader anlamına da gelir. Külli irade tarafından insanların bazı tercih edemeyeceği şeyler Allah (CC) tarafından belirlenir. Kulun seçemediği ve kader olarak yaşamak durumunda olduğu her şey için külli irade demek doğru olur. Külli iradeyi sonsuz isteyebilme ya da sonsuz olan irade olarak da tanımlayabiliriz.

Haberin Devamı

KÜLLİ İRADE ÖRNEKLERİ

Külli irade derken ilahi iradeyi ifade etmiş oluruz. Sonsuz bir şekilde isteyebilme ya da sonsuz olan irade demek de Allah'a (CC) mahsus olan irade anlamına gelir. İnsanların iradesi sınırlı olduğundan insanlar yalnızca cüzi miktarda seçim yapabilme hakkına sahiptir. Külli iradeye örnek olarak yeni doğan bir bebeğin cinsiyetinin belirlenmesini vermek mümkündür.

Yeni doğan bebeğin cinsiyetini Allah (CC) belirlediği için bu bir külli irade örneğidir. İnsanların milliyetleri ya da ırkları da Allah (CC) tarafından belirlenir.

Canlıların yaşamlarının ne zaman başlayacağı ya da ne zaman biteceği de Allah (CC) tarafından belirlenen bir durumdur. Kader de Allah (CC) tarafından belirlenir. Bu bahsedilen tüm örnekler Allah (CC) tarafından belirlendiği için külli irade örnekleridir.