Dini bilgiler La İlahe İllallah nedir? La İlahe İllallah anlamı nedir?

La İlahe İllallah nedir? La İlahe İllallah anlamı nedir?

Paylaş
La İlahe İllallah nedir? La İlahe İllallah anlamı nedir?

Tevhit, İslam dininin temelini oluşturur. Bir ve tek anlamına gelen vahdet sözcüğünden türetilen tevhit, Allah'ın bir ve tek olduğuna kalben inanmak anlamına gelir. Kelime-i tevhit üç kelimeden oluşur: La İlahe İllallah. Kelime-i Şahadette ise hem Allah'ın birliği hem de Hz. Muhammed'in onun kulu ve elçisi olduğu zikredilir. La İlahe İllallah anlamı ve İslam'daki önemi nedir? Merak edilen soruların detaylarını Posta.com.tr okurları için araştırdık.

Kelime-i tevhit üç kelimeden oluşur: La İlahe İllallah. Kelime-i Şahadette ise hem Allah'ın birliği hem de Hz. Muhammed'in onun kulu ve elçisi olduğu zikredilir

Haberin Devamı

 Allah'ın birliğini ve tekliğini anlatan sıfatlardan bazıları şunlardır:

1- Ehad - Bazı kaynaklarda Ahad şeklinde geçen bu kelimenin sözlük anlamı birdir. Esma-i Hüsna'daki 99 isimden biri olan Ehad, Bir ve Tek olan Allah anlamına gelir.

2- El Vahit El Evvel - Vahit kelimesi vahdet ve tevhit sözcüğünün köküdür. El Vahit El Evvel terimi ise Tutarsızlığın Tutarsızlığı adlı kitabın yazarı olan İbn-i Rüşd'e aittir. İslam felsefesinde önemli bir yer tutan bu terim "İlk Bir" demektir. Çünkü Allah, ezeli ve ebedi olduğu için her şeyden evvel o vardı. Onun dışında herkes ve her şey fani olduğu için o hem Vahit hem de ezelidir.

3- Mebde-yi Evvel - Bu terim ise hem İslam filozofları hem de kelamcılar tarafından sıklıkla kullanılır. Mebde-yi Evvel, ilk kaynak anlamına gelir.

Haberin Devamı

LA İLAHE İLLALLAH NEDİR?

 Arapçada ''La'' olumsuz bildiren bir ektir ve başına getirildiği kelimelere "yok" anlamı katar. Örneğin Allahu Teala için kullanılan La-Mekan ifadesi mekansız demektir. Çünkü Allah, mekandan ve zamandan münezzehtir.

La İlahe ise başta ilah yoktur manasına gelir. Müslümanların günlük ibadetlerinde sık sık zikrettikleri Kelime-i Tevhit, Allah'tan başka ilah yoktur demektir.

LA İLAHE İLLALLAH ANLAMI NEDİR?

Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan etmeden önce Mekkelilerin çoğu putperestti. Kendi elleriyle yaptıkları putlara tapıyorlar, onlardan yardım umuyorlardı.

Kuran'ı Kerim'in nazil olmasından sonra İslam ile birlikte tevhit inancı da yaygınlaştı. La İlahe İllallah sözü tevhit ve vahdet-i vücut inancının özetidir. Bu sözü zikreden her kul hem Allah'ın varlığına hem de birliğine iman ettiğini sözle ifade etmiş olur. Tevhit ile zıt anlamlı olan şirk ise en büyük günahtır.