Dini bilgiler Mahşer nedir? Mahşer ne demek TDK? Mahşer sözlük anlamı...

Mahşer nedir? Mahşer ne demek TDK? Mahşer sözlük anlamı...

Paylaş
Mahşer nedir? Mahşer ne demek TDK? Mahşer sözlük anlamı...

Mahşer kelimesinin kökü haşirdir. Haşir, bir araya toplanmak ve beklemek anlamına gelir. Cem olmak ile eş anlamlı olan bu sözcük "haşir neşir olmak" deyiminde de geçer. Kısa sürede samimi olmak manasında kullanılan deyim aslında mahşer günü ve ahiret ile ilgilidir. Haşir Allah'ın huzurunda toplanmak, neşir ise cennete ya da cehenneme gönderilmek demektir. Mahşer kelimesinin sözlük anlamını ve dindeki önemini posta.com.tr okurları için derledik.

Mahşer kelimesinin mecazi anlamda kullanıldığı deyimler:

Haberin Devamı

1- Mahşer Yeri Gibi: Çok kalabalık anlamına gelen mahşer yeri gibi, "iğne atsan yere düşmez" deyimi ve "tıklım tıklım" ikilemesiyle eş anlamlıdır.

2- Mahşerin Dört Atlısı - Yuhanna ve Matta'da detaylı bir şekilde bahsedilen Mahşerin Dört Atlısı, kıyamet alametlerinden biridir. Hristiyan din adamlarına göre kıyametin kopmasına yakın ortaya çıkacak olan dört atlı, dünyada birçok felaketin yaşanmasına neden olacaktır.

 3- Mahşer Midillisi - İnsanların arasını bozan, kavgacı, fitneci kimse

MAHŞER NEDİR?

Mahşer haşrolunan, yani bir araya gelinen ve toplanılan yer demektir. İslam inancına göre İsrafil sur borusunu ilk kez üflediğinde dünyada yaşayan herkes ölecek, ikinci kez üflediğinde ise o zamana kadar yaratılmış olan mahlukatın tamamı Allah'ın huzurunda toplanmak ve dünyadayken yaptıklarından sorguya çekilmek üzere bir araya gelecektir.

Haberin Devamı

MAHŞER NE DEMEK TDK?

Mahşer günü, tüm insanlar ve cinler Allah'ın huzurunda toplanacağı için bu kelime mecazen çok kalabalık anlamında kullanılır. "Mahalle kahvesi gibi" ve "sebilhane bardağı gibi" de aynı manada kullanılan diğer deyimlerdir.

Mahşer günü ile ilgili birçok ayet ve hadis vardır. Allah'a şirk koşan, yetim ve kul hakkı yiyen, iftira atıp yalan söyleyen kişiler o gün Allah'ın huzuruna sürünerek geleceklerdir. Taha suresinde müşriklerin ve münafıkların kör olarak diriltilecekleri bildirilmektedir.

Mümin ve takva ehli kullar ise mahşer gününde hiçbir sıkıntı çekmeyecekler, bekleme süresi kafirler için ne kadar uzunsa, müminler için o kadar kısa olacaktır.

MAHŞER SÖZLÜK ANLAMI

İlk Anlamı - Kulların Allah'ın huzurunda işledikleri sevaplardan ve günahlardan sorguya çekilecekleri yer

İkinci Anlamı - Aşırı kalabalık

 Örnek Cümle

  ''Taksim ve Kadıköy, hafta sonları mahşer yeri gibi kalabalık olur."