Dini bilgiler Meczup nedir? Meczup ne demek TDK? Meczup kime denir?

Meczup nedir? Meczup ne demek TDK? Meczup kime denir?

Paylaş
Meczup nedir? Meczup ne demek TDK? Meczup kime denir?

Meczup kelimesinin sözlükteki anlamı deli ve divane anlamına gelir. Dini açıdan ise meczup kelimesi daha derin bir anlama sahiptir. Tasavvufi olarak meczup kelimesinin anlamı ermiş ya da Allah (CC) tarafından mertebesi artırılmış olan kimse demektir. Meczup nedir ve kime denir ayrıntıları ile posta.com.tr okurları için derledik.

Meczup, deli ve divane anlamına gelen bir sözcüktür. Dini anlamda ise meczup Allah (CC) tarafından mertebesi artırılmış olan kimse ya da ermiş demektir.

Haberin Devamı

MECZUP NEDİR?

Meczup, farklı anlamları olan bir kelimedir. Her ne kadar anlamı deli ve divane demek olsa da dini olarak daha derin bir kavramı vardır. Meczup, dini anlam olarak ermiş kimse demektir. Meczup olan kimseler Allah (CC) tarafından mertebesi artırılmış kimseler olarak kabul edilmektedir. Dini olarak derin bir anlama sahip olan meczup kelimesi ile ilgili aynı zamanda cezbeli açıklaması da yapılır. Allah'ın (CC) rızasına ve yakınlığına erişmiş olan kişiler için dinimizce meczup kelimesinin kullanımı uygun görülmüştür. Mecazi olarak meczup kelimesi aklını kaybetmiş ya da deli anlamına da gelir. Günlük kullanımda genellikle mantıksız hareketler yapan ya da deli olarak tabir edilen kişilere meczup denir.

Haberin Devamı

 MECZUP NE DEMEK TDK?

Meczup kelimesinin TDK sözlükte birden fazla anlamı vardır. İlk olarak meczup kelimesinin anlamı deli, divane olarak karşımıza çıkar. Meczup kelimesinin Türk Dil Kurumundaki ikinci anlamı Allah (CC) tarafından yüksek mertebeye eriştirilmiş ve ermiş kimse demektir. Bir diğer anlamı ise tasavvuf yolunda Allah (CC) aşkı ile kendini kaybetmiş ve aklını yitirmiş kişi demektir. Bu nedenle de aklını kaybetmiş ya da deli anlamında da meczup sözcüğü kullanılır. Meczup olmak ise Allah (CC) yolunda her şeyden vazgeçmek ve kendini bu yola adamak demektir.

MECZUP KİME DENİR?

Bir kimseye meczup denmesi için Allah (CC) tarafından yüksek mertebeleri getirilmiş ve ermiş olması gerekir. Meczup olan kişiler tasavvuf yolunda dünya işlerinden elini eteğini çeker ve kendini yalnızca Allah (CC) yoluna adar. Bu kişiler diğer tüm düşüncelerini ve aklını kaybederek yalnızca tasavvufa yönelir. Allah (CC) katında yükselmiş kimselere de meczup denir.