Dini bilgiler Mekruh nedir? Mekruh ne demek TDK? Mekruh davranış örnekleri...

Mekruh nedir? Mekruh ne demek TDK? Mekruh davranış örnekleri...

Paylaş
Mekruh nedir? Mekruh ne demek TDK? Mekruh davranış örnekleri...

Kelime anlamı üzerinden mekruh sözcüğü tiksindirici ve iğrenç şeklinde anlama sahiptir. Aynı zamanda Müslümanlık üzerinden dince yasaklanmamış olmasına rağmen yapılmaması gereken durumları anlatır. Peki Mekruh nedir? Mekruh ne demek TDK? Mekruh davranış örnekleri hakkında merak edilen tüm detayları posta.com.tr okurları için derledik.

Mekruh sözcüğü iki farklı anlam üzerinden ele alınır. Bu sözcüklerden biri İğrenç ya da tiksindirici gibi anlamlar kapsamında değerlendirilir. Ayrıca İslamiyet açısından yasaklanmamış olması ile birlikte, yapılmaması gereken durumları ifade eder.

Haberin Devamı

 MEKRUH NEDİR?

 Genel olarak iki değişik anlamı kapsamında mekruh kelimesi ele alınır ve Türkçede kullanılır.

  • Tiksindirici, iğrenç ve iğrenti verici
  • Dince yasaklanmamış olması ile yapılmaması gereken durumlar

Bu şekilde hem günlük yaşamda kullanılan kelime anlamı hem de dini açıdan ele alınması üzerinden mekruh kelimesi kullanılır. Genelde kesin ve bağlayıcı bir durum olmadan Müslümanlıkta, günlük yaşamda yapılmaması gereken önemli unsurları ele alır.

MEKRUH NE DEMEK TDK?

Tiksindirici ve iğrenç gibi anlamlar kapsamında Türk Dil Kurumu üzerinden mekruh kelimesi ifade edilir. Aynı zamanda İslamiyet üzerinden ve dinî açıdan yasaklanmamış olmasına rağmen, genel olarak Müslümanların yapmaması gereken durumlar üzerinden değerlendirilir. Bu şekilde özellikle birçok farklı dini açıdan kaynaklarda ve eserlerde kullanılan bir kelimedir. Kökeni Arapça olarak öne çıkan bu sözcük, Türkçe de aynı şekilde yerleşik olarak bulunur. Özellikle günlük hayatta herhangi bir canlı ya da cansız varlık konusunda, tiksindirici ya da iğrenç olarak nitelendirilir. Diğer yandan hoş görülmeyen ya da beğenilmeyen tavırlar ve benzeri durumlar için de yine aynı anlamı ile kullanılabilir.

Haberin Devamı

MEKRUH DAVRANIŞ ÖRNEKLERİ

Mekruh davranış iki farklı yapı üzerinden ele alınır ve bu doğrultuda ifade edilir. Öncelikle hoş karşılanmayan ve beğenilmeyen davranış ve tavırlar konusunda bu kelime grubu kullanılır. Hatta bu durum tiksindirici ve iğrenç bulunan bir nokta üzerinden değerlendirilir. Bununla beraber İslamiyet üzerinden ve dini açıdan, yasaklanmamış olması ile birlikte yapılmaması gereken davranışlar bütünüdür. Bu davranışlar bütünü toplum tarafından kötü görünür ve kişinin dışlanmasına sebep olur. Bu iki farklı anlamı doğrultusunda Türkçede günlük yaşamda farklı yerlerde kullanılan bir kelime grubudur.