Dini bilgiler Nübüvvet nedir? Nübüvvet ne demek TDK? Nübüvvet mührü ne demek?

Nübüvvet nedir? Nübüvvet ne demek TDK? Nübüvvet mührü ne demek?

Paylaş
Nübüvvet nedir? Nübüvvet ne demek TDK? Nübüvvet mührü ne demek?

Nübüvvet, hem kelime olarak hem de İslami bakımdan çok önemli bir sözcüktür. Aynı zamanda son dönemlerde pek çok kişi tarafından bu kelimenin ne anlama geldiği de sıkça merak ediliyor. Nübüvvet ise, Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçeye yerleşmiş olan sözcükler arasında yer alır. Nübüvvet nedir? Nübüvvet ne demek TDK Posta.com.tr okuyucuları için derledik.

Türk Dil Kurumu bakımından da kelime anlamı, ‘peygamberlik’ ya da ‘din’ şeklinde tabir edilir. İslami olarak da daha geniş bir anlamı vardır.

Haberin Devamı

NÜBÜVVET NEDİR?

Nübüvvet kelimesi, genellikle peygamberlik anlamına gelen bir terim olarak bilinir. Bu terim ise, özellikle de İslami bakımdan özellikle de Hz. Muhammed (S.A.V.)’'i anlatan bir sözcük olarak ön plana çıkıyor. Çünkü İslamiyet’in tek Peygamberi ise, Hz. Muhammed (S.A.V)’tir. Bu nedenle de İslam'da Nübüvvet olarak anlatılır.

NÜBÜVVET NE DEMEK TDK?

Nübüvvet kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman Nübüvvet kelimesinin iki farklı anlamı olduğu görülüyor. Bunlar ise, din ve peygamberlik anlamlarına gelir. Özellikle de Hz. Muhammed (S.A.V.)'in peygamberlik sürecini detaylı olarak anlatan ve onun döneminde yaşadıklarını gösteren bir kelime olarak ön plana çıkıyor.

Kelime bazında gündelik yaşam içerisinde her ne kadar çok fazla kullanılmasa bile, Türkçede yer alan sözcüklerden biridir. Ama özellikle de tasavvufi kitaplarda sık karşılaştığımız bir sözcük olarak ön plana çıkıyor. Edebi eserler ve yazılı kaynaklarla birlikte pek çok yerde karşı karşıya geldiğinizde, Nübüvvet kelimesini ‘peygamberlik’ anlamı ile ele alabilir ve cümleyi daha anlaşılır ve etkin bir şekilde de okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı

NÜBÜVVET MÜHRÜ NE DEMEK?

Nübüvvet kelimesi, genellikle Arapça kökenli bir sözcük şeklinde bilinir. Dilimize ise, mastar eki olarak da geçen nübüvvet kelimesi, aslında bir görevi ve yapılan işi birden kapsıyor. Dini literatürde ise, “Allah ve kulları arasında dünyevi ve uhrevi işlerle ilgili de bir elçilik görevi” şeklinde biliniyor. Yani kısacası, bu da bir çeşit görev tanımıdır.