Dini bilgiler Rahim nedir? Rahim ne demek TDK? Allah'ın rahim sıfatı nedir?

Rahim nedir? Rahim ne demek TDK? Allah'ın rahim sıfatı nedir?

Paylaş
Rahim nedir? Rahim ne demek TDK? Allah'ın rahim sıfatı nedir?

Rahmet hem bolluk ve bereket hem de şefkat ve merhamet anlamına gelir. Bu kelimenin isim hali olan rahim ise kulunun zayıf olduğunu bilen, bu nedenle onun kusurlarını görmezden gelip işlediği günahları affeden demektir. Rahmet sözcüğü toprak ve yağmur için de kullanılır. Rahim ise Esma-i Hüsnada yer aldığı için sadece Allah için kullanılmaktadır. Allah'ın Rahim sıfatının anlamını Esma-i Hüsna'da yer alan diğer isimleri hakkında merak edilenleri posta.com.tr okurları için derledik.

 Allah'ın merhametli olmakla ilgili diğer sıfatları şunlardır:

Haberin Devamı
  • Hâlim: Birçok İslam ülkesinde erkek ismi olarak kullanılan Halim, "Hilim" kökünden türetilmiştir. Hilim öfkeden ve nefretten münezzeh olmak, herkese karşı yumuşak davranmak anlamına gelir. Mahşer gününde Allah'ın rahmetinin gazabını aşacağını bildirilmesi de Halim sıfatına delalettir. Halim, kullarına yumuşak davranan, onlara zerre haksızlık etmeyen anlamına gelir.
  • Rahman: Besmelede ve birçok duada Rahim sıfatı ile zikredilen Rahman, kafir Müslüman ayrımı gözetmeksizin, tüm kullarına merhamet eden, kullarının küçük günahlarını affeden, onlara sınırsız ve karşılıksız nimetlerinden bahşeden anlamına gelir.
  • Rauf: Halim gibi Rauf da erkek ismi olarak kullanılır. Rauf, hem çok acıyan hem de zor olan şeyleri kolaylaştıran demektir. Rauf ismi Nur Suresinin 20. ayetinde ve Hadid Suresinin 9. ayetinde geçmektedir.
  • Hannan: Hannan, bağışlaması ve merhameti sınırsız olan demektir.

RAHİM NEDİR? RAHİM NE DEMEK TDK?

Rahim, lütfu ve ihsanı gibi merhameti de sınırsız olan demektir. Allah kullarını her zaman gözetir ve hayırlara sevk eder. Kuran'ı Kerim'deki birçok ayette yer alan Hadi sıfatı da, kullarını doğru yola ve hayırlara sevk eden demektir. Bunun dışında Muiz, Basid, Vedud ve Mucip isimleri de Allah'ın ne kadar merhametli olduğunu gösteren sıfatlardır.

ALLAH'IN RAHİM SIFATI NEDİR?

Allah'ın Rahim sıfatı, kullarını esirgeyen, gözeten, onlara şefkatli davranan anlamına gelir. Allah, duaları ve tövbeleri kabul eder. Günahları örter ve kuluna unutturur. İtikat sahibi olan kullar tövbe ettikten sonra aynı günahları işlemekten sakınmalı ve Allah'ın merhametine layık olmalıdır.

Haberin Devamı

Kul hakkı yemek ve şirk ise Allah'ın affetmeyeceği günahlardır. Bunun dışındaki tüm günahları ise dilediği takdirde affedeceği Kuran'ı Kerim'de bildirilmektedir.