Dini bilgiler Şevval ayı ne zaman bitiyor 2022? Şevval orucu ne zaman tutulur?

Şevval ayı ne zaman bitiyor 2022? Şevval orucu ne zaman tutulur?

Paylaş
Şevval ayı ne zaman bitiyor 2022? Şevval orucu ne zaman tutulur?

Şevval ayı Ramazan Bayramı’nın ilk günü başlıyor ve 30 gün boyunca devam ediyor. Hicri takvimde Ramazan ayından sonra gelen bu mübarek ayda Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 6 günlük oruç tutmayı tavsiye etmiş ve faziletlerinden bahsetmiştir. Peki 2022 Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu ne zaman tutulur? İşte yanıtı…

Hicri aylardan biri olan Şevval ayı 2 Mayıs Pazartesi günü itibariyle başladı. Pek çok inanan bu ayda 6 gün oruç tuttu, bu aya özel namaz kıldı. Şimdi Şevval ayının bitmesine kısa süre kala oruç tutmayı planlayanlar ayın ne zaman biteceğini ve Şevval orucunun ne zaman tutulacağını araştırıyor…

Haberin Devamı

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

2022 yılı Şevval ayı 2 Mayıs (Ramazan Bayramı’nın 1. günü) tarihi itibariyle başladı. 30 Mayıs’ta ise sona erecek.

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hadisi şeriflerinde “Ramazan’ı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur” buyurmuştur. Şevval ayında tutulan bu 6 günlük oruç da müstehap olarak bildirilmiştir.

Şevval ayında da tutulan bu oruç Ramazan Bayramı’nın ilk gününde tutulmaz. Zira Ramazan Bayramı’nın ilk günü ve Kurban Bayramı’nın 4 günü oruç tutmak haram olarak belirtilmiştir.

Bunun bayramın ilk günü dışında şevval orucu tüm ay boyunca tutulabilmektedir. Aynı zamanda 6 günlük oruç arka arkaya tutulduğu gibi aralıklı da tutulabilmektedir.

Haberin Devamı

ŞEVVAL AYI ORUCU KAZAYA NİYET EDİLİR Mİ?
Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.