Dini bilgiler Teravih namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? Teravih namazı tek başına kılınabilir mi? Teravih namazı kılınışı

Teravih namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? Teravih namazı tek başına kılınabilir mi? Teravih namazı kılınışı

Paylaş
Teravih namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? Teravih namazı tek başına kılınabilir mi? Teravih namazı kılınışı

Teravih namazı Ramazan ayına özel, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından kılınana ve kılınması tavsiye edilen bir namazdır. Ayrıca bu namazı kılmanın hükmü sünnet-i müekkededir. Peki, teravih namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? Teravih namazı tek başına kılınabilir mi? İşte, teravih namazı kılınışı…

Teravih namazı her yıl olduğu gibi bu yıl da camilerde, mescitlerde ve evlerde kılınacak. Yatsı namazı ile teravih namazı arasında kılınan teravih namazı cemaatle kılındığı zaman imama uyarak kılınır. Ancak kişi evinde veya başka bir yerde teravih namazı kılıyorsa kendi kendine niyet ederek namazına başlar…

Haberin Devamı

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Teravih namazı camilerde genellikle 20 rekat olarak kılınmaktadır. 4 rekatta bir selam verilerek kılınana teravih namazı 5 selamda tamamlanır.

Teravih namazı yatsı namazının ardından vitir namazından önce kılınır. Böylelikle yatsı, teravih ve vitir namazı ile kılınan rekat sayısı 33 olur.

TERAVİH NAMAZI KILINIŞI

Teravih namazına cemaatle kılınmaya başlanmadan önce yatsı namazının ilk sünneti bireysel olarak, yatsı namazının farzı cemaatle kılınır. Son olarak kişi kendi başına yatsı namazının son sünnetini kılarak teravih namazı için hocanın tekbir almasını bekler.

Hoca,"Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya ve bana uyanlara kıldırmaya" şeklinde niyet eder. Ardından cemaat, "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" diyerek niyet eder, iftidah tekbiri alınır ve teravih namazına başlanır.

Haberin Devamı

1. REKAT

Niyetin ardından ilk rekatta imam ve cemaat sessizce Sübhaneke duasını okur. Ardından imam sessizce Euzu Besmele çeker ve sesli biçimde Fatiha Suresi'ni okur. Daha sonra Zammı sure ya da Kur'an'dan bir sure okur. Bu sırada cemaat imamı dinler.

Rüku ve secdede bulunan cemaat içinden tesbihleri okur. Rükuda 3 defa Sübhane Rabbiyel Azim, secdede 3 defa Sübhane Rabbiyel aliyyil Âlâ okunur.

2.REKAT

İkinci rekatta imam Besmele, Fatiha ve Zammı sure okuduktan sonra rüku ve secde yapılır. Ardından tahiyyata oturulur ve Etthiyyatü, Salli Barik ve Rabbena duaları okunur sonrasında ayağa kalkılır.

3. REKAT

İmam ve cemaat birlikte Sübhaneke'yi okur, ardından imam Euzu besmele, Fatiha ve Zammı sure okuduktan sonra dördüncü rekata kalkılır.

4. REKAT

Yalnızca imam Euzu Besmele, Fatiha ve Zammı sure okur. Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Bu sırada cemaat ve imam birlikte Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir.

Bu şekilde istenilen kadar rekat kılınır ve vitir namazına geçilir.

TERAVİH NAMAZI TEK BAŞINA KILINABİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından teravih namazının yalnız kılınmasıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır;

Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’-Müsâfirîn, 177).

Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “Ne güzel bir âdet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1). Hz. Ali de bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın.” (Müttakî, Kenzü’l-ummâl, XII, 576) diye dua etmiştir.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, camiye veya mescide gitmeye imkanı olmayanların teravih namazını evde tek başına kılmasında da bir sakınca bulunmamaktadır.

Haberin Devamı