Dini bilgiler Vahdaniyet nedir? Vahdaniyet ne demek TDK? Vahdaniyet sözlük anlamı...

Vahdaniyet nedir? Vahdaniyet ne demek TDK? Vahdaniyet sözlük anlamı...

Paylaş
Vahdaniyet nedir? Vahdaniyet ne demek TDK? Vahdaniyet sözlük anlamı...

Dinimizde Allah'ın birliğini ve tekliğini bildiren birçok kelime ve terim bulunmaktadır. Ehad, tevhit ve vahdet bu kelimelerin başında gelir. Vahdet kökünden türeyen vahdaniyet de Allah'ın eşi - benzeri olmaması ve birliği manasında kullanılan dini bir terimdir. İslamiyet'te vahdaniyet kavramını Vahdet-i Vücut felsefesi ile birlikte merak edilenleri derledik.

İslam dininde Allah'ın birliğine olan inanç ile Hristiyanlıktaki Teslis inancı birbirinden farklıdır. Teslis inancına göre Baba - Oğul - Kutsal Ruh olmak üzere üç Tanrı vardır. Baba Tanrı, Oğul Hz. İsa, Kutsal Ruh ise Cebrail'dir. İslam'da ise her şeyin yaratıcısı Allah'tır. Bu nedenle vahdaniyet kavramı ayrı bir öneme sahiptir.

Haberin Devamı

VAHDANİYET NEDİR?

Vahdaniyet, zatı, sıfatları ve fiilleri itibariyle Allah'ın eşi benzeri olmaması demektir. O doğmamış ve doğurmamıştır. Zamandan ve mekandan münezzehtir. Hiçbir şey yokken O vardı. Kainat onun tecellisiyle var olmuştur. Onun bir şeyi yaratması için Kün Fe Yekün (Ol) demesi yeterlidir.

VAHDANİYET NE DEMEK TDK?

Vahdaniyet kavramı başta Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi ve Bektaşi Veli olmak üzere birçok mutasavvıf tarafından ele alınmıştır. Ayrıca Muhyiddin İbn-i Arabi, Molla Sadra ve Sadreddin Konevi gibi İslam filozofları da vahdaniyet ve vahdet-i vücut kavramları üzerine sayısız eser kaleme almıştır.

Vahdet-i Vücut felsefesinin temelinde sadece Allah'ın gerçek olduğu görüşü mevcuttur. Çünkü ezeli ve ebedi olan O'dur. İnsan ve diğer varlıklar ise yok olmaya mahkumdur. Ancak Allah'ın sonsuz inayeti ve merhameti ile cennette sonsuza kadar yaşama lütfu bahşedilmiştir.
Vahdaniyet inancında her şey Allah'ın yansımasıdır. Bu nedenle Hallac-ı Mansur Enel Hak demiştir. Enel Hak, Ben Tanrı'yım demek değil, Tanrı'dan başka hiçbir şey yoktur demektir. "Ney desinler, mey desinler, şey desinler, hep O'dur." sözü de Vahdaniyeti özetler niteliktedir.

Haberin Devamı

VAHDANİYET SÖZLÜK ANLAMI

Vahdaniyet kelimesinin kökü Ehad'dır. Ehad hem bir, hem de birinci anlamına gelir. Allah'ın bir ve tek olması nedeniyle Esma-i Hüsna'da yer alan isimlerden biri Ehad'dır. Allah ezel ve ebedidir. Bu nedenle İslam felsefesinde Allah için Mebde-yi Evvel (İlk Kaynak), Sebeb-i Evvel (İlk Neden) ve El Hamil'ül Evvel (İlk Özne) terimleri kullanılır.