Sureler Zümer Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Zümer Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Zümer Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Zümer Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Paylaş
Zümer Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Zümer Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Kuranı Kerim Müslümanlar için kutsal olan dini bir kitaptır. Kuranı Kerim'de belki de birçok insanın bilemeyeceği sayıda sure yer almaktadır. Bu kutsal kitabın 39. suresini de Zümer suresi oluşturmaktadır. Bu sure adını 71 ve 73. ayetlerde geçen Zümer sözcüğünden almıştır. Zümer kelimesi ise Zümreler grubu anlamına gelmektedir. Zümer suresinin Türkçe ve Arapça okunuşuna, tefsirine, mealine, faziletini ve anlamını derledik.

Müslümanlar anlamlarından ve bazı faziletlerinden dolayı Kuranı Kerim'de yer alan sureleri okumaktadır. Zümer suresi de bireylerin okumalarına yer verdiği surelerden sadece bir tanesidir. Bir anlamı ve tefsiri bulunmaktadır. Hatta bu sureye Diyanet Kurulu'nda yer verilmiştir. Kuranı Kerim'de geçen her surenin bir geliş, yazılış ve okunuş amacı vardır.

Zümer suresi okunuşu (Türkçe ve Arapça)

Zümer suresinin sure numarası 39 rakamına denk gelmektedir. Bu sure oldukça fazla ayetten oluşmaktadır. Tam olarak toplamda zümer suresi 75 adet ayetten meydana gelir. Bu bakımdan her ayetin ayrı ayrı bir anlamı, tefsiri ve okunuşu bulunur. Bu kadar uzun bir surenin her ayetine bu yazıda yer verilmese bile önemli ayetlerinin Türkçe ve Arapça okunuşlarına yer verilecektir. Zümer suresinin Arapça okunuşuna Kuranı Kerim'in içerisinden sure numarası bilindiği için kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

İşte Zümer suresinin bazı önemli ayetlerinin Türkçe okunuşu şöyledir:

Haberin Devamı

Ve vüffiyet küllü nefsim ma amilet ve hüve a'lemü bima yef'alun. Vesıkallezıne keferu ila cehenneme zümera hatta iza cauha fütihat ebvabüha ve kale. (70. ayet)

Ve enıbu ila rabbiküm ve eslimu lehu min kabli ey yetiyekümül azabü sümme la tünsarun. (54. ayet)

Kul lillahiş şefaatü cemıa lehu mülküs semavati vel ard sümme ileyhi türceun. (44. ayet)

Vellezı cae bis sıdkı ve saddeka bihı ülaike hümül müttekun. (33.ayet)

Kezzebellezıne min kablihim fe etehümül azabü min hayüs la yeş'urun. (25.ayet)

Kulillahe a'büdü muhlisal lehu dını. (14.ayet)

Tenzılül kitabi minellahil azızil hakım. (1.ayet)

Zümer suresi tefsiri

Bir surenin tefsirini yapmak demek ilgili surenin her ayetinin tek tek ele alınıp anlamının yorumlanması demektir. Zümer suresinin de elbette tefsiri bulunmaktadır. Fakat bu sure 75 adet ayetten oluşarak oldukça uzun olması sebebiyle her ayetinin tefsir anlamını vermek zor olmaktadır. Bu bakımdan Zümer suresinin tefsirine en doğru şekliyle Diyanet Kurulu'nun sayfasından bakabilirsiniz.

Bu başlık altında genel olarak Zümer suresinin tefsirini anlatacağız. Zümer suresinin ilk iki ayetinde kitap ve Kuranı Kerim kelimeleri geçerek bu konuda anlamların bahsedildiğine inanılmaktadır. Kitap ile anlatılan bütün Peygambere inen kitaplardır. Kuranı Kerim ile anlatılan da peygamberlere indirilen diğer kitaplar gibi Kuranı Kerim'in de Hz. Muhammet'e indirildiği bilgisidir.

Bu surenin ayetlerinde aziz ve hakim sıfatlarına yer verilmektedir. Kesinlikle yenilmeyecek düzeyde güçlü olan anlamını aziz kelimesi vermektedir. Allah'ın evrende bütün olup bitenleri eksiksiz bildiğini anlatan sözcük ise hakim kelimesidir.

Zümer suresi meali

Zümer suresinin mealinde bazı ayetlerin tek tek anlamlarına yer vereceğiz. Örneğin bu surenin birinci ayetinde kitabın indirilmesindeki mutlak güç sahibinin Allah olduğu bildirilmektedir. Dördüncü ayette Allah'ın gök ve yeri hak ve hikmetine uygun olarak yarattığı söylenmiştir. Beşinci ayette kadın ve erkeğin yani insanın yaradılıştan bahsederek mutlak hakimiyet sahibinin yalnız Allah'ta olduğu bildirilmektedir. Altıncı ayette Allah'ın imana ihtiyaç duymadığını ve kullarının inkar etmesine razı olmadığını sadece şükredildiğinde bunun için razı olduğu dile getirilmektedir.

Zümer suresi fazileti

Zümer suresiyle ilgili öncelikle Hz. Aişe'nin ve Hz. Muhammet'in her gece yatmadan önce bu sureyi okuduğu bilgisinin bilinmesi gerekmektedir. Dolayısıyla buradan hareketle bu sureyi her gece yatmadan önce okuyan kişinin rahat ve huzurlu bir uyku çekeceği söylenmektedir. Kişinin vicdanı rahatlar ve başını yastığa rahat koyar. Bu surenin bir diğer fazileti de sureyi okuyan kişinin bir sıkıntısı varsa gideceğidir. Çünkü bu surenin içerisinde Allah'ı anmak, dua etmek, ibadet etmek ve şükretmek bulunmaktadır.

Zümer suresi anlamı

Zümer suresinin ayetlerinde genel olarak göklerde ve yerlerde Allah'ın birliğini gösteren deliller anlatılmaktadır. Bunun yanında kafirlerin yani günahkarların cehenneme gideceği ve müminlerin yani şükredenlerin ve inananların da cennete gideceği anlatılmaktadır. Zümer suresinde bu tarz konulara yer verilirken bir de insanlara mesaj iletilmektedir. Bu mesaj ise kişilerin ölüm gelip çatmadan Allah'a yönelmesi dileğidir. Kullar bu sebepten dolayı Allah'a bu surede çağırılmaktadır.

Haberin Devamı