Ramazan Kardeşlik ve beraberlik

Kardeşlik ve beraberlik

Paylaş
Kardeşlik ve beraberlik

Sadakat ve Allah'a bağlılık kadar önemli bir diğer mümin vasfı da, kardeşlik, dayanışma ve birlikteliktir. Kuran'da bildirilen hükme göre, tüm müminler birbirlerinin kardeşidirler. Onlar aynı yola uymuş, aynı kitaba tabi olmuş, aynı hedefe sahip, aynı duyguları taşıyan insanlardır.

Müslümanların aralarında büyük bir sevgi ve dayanışma bulunur. Allah, bu durumu şöyle tarif etmektedir: “Şüphesiz Allah, kendi yolunda, sanki birbirlerine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak çarpışanları sever.” (Saf, 4) Üstteki ayette tarif edildiği gibi bir dayanışma içinde Allah yolunda çaba harcamak kesin bir emirdir.

Haberin Devamı

MÜMİNLER SEVGİ VE SAYGI DOLUDUR

Müminler güzel ahlaklıdırlar, mütevazıdır, sevgi ve saygı doludur. Bu yüzden de kardeşlik müminler arasında doğal bir şekilde oluşur. Ancak bu konuda yine de dikkat edilmesi gereken yönler vardır. Çünkü müminlerin yapabileceği yanlışlar, bu beraberliğin zedelenmesine neden olabilir.

Bu yanlış hareketlerin nedeni, müminlerin davranışlarını gaflet anlarında etkileyen nefistir. Mümin fedakar, hoşgörülü ve sıcaktır; ama herkeste nefs bulunur ve insan dikkat etmezse bazen nefsine uyabilir. Kıskanç, bencil ve hırslı olan nefsine uyması ise, bu kötü hislerin mümine etki etmesi demektir.

NEFSE TESLİM OLMAMAK

İşte bu yüzden Kuran, müminleri kardeşlik konusunda son derece dikkatli olmaları için uyarmaktadır. Madem şeytanın insandaki tezahürü olan nefs, insanı yanıltabilmektedir, öyleyse karşıdaki müminin nefsini harekete geçirecek bir üslup kesinlikle kullanılmamalıdır.

Haberin Devamı

Günün ayeti

Ey iman edenler, Allah’tan korkup sakınırsanız, size doğruyu yanlıştan ayıran bir nur ve anlayış (furkan) verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allah büyük fazl sahibidir. (Enfal, 29)

Günün hadisi

Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle geçiren kimse gibidir.

İLKEL DUYGU KISKANÇLIK

Mümin, kesinlikle kardeşleri ile arasında bir çekişme, rekabet ortamı oluşmasına engel olmalıdır. Hem kendisi kıskançlık gibi ilkel bir duyguya kapılmamalı, hem de sahip olduğu özellikleri ön plana çıkartarak kardeşlerinin nefsindeki kıskançlık damarını tahrik etmemelidir. Olabildiğince mütevazı, alçakgönüllü olmak, rekabet tehlikesini yok eder.

FEDAKAR DAVRANMAK

Kuran’da bu konuda verilen bir diğer kıstas ise kardeşlerinin nefsini kendi nefsine üstün tutmak, yani her durumda fedakar davranmak ve bundan zevk almaktır. Kuran’da bu kıstas şöyle tarif edilmektedir: “Kendilerinden önce o yurdu (Medine’yi) hazırlayıp imanı (gönüllerine) yerleştirenler ise hicret edenleri severler ve onlara verilen şeylerden dolayı içlerinde bir ihtiyaç (arzusu) duymazlar. Kendilerinde bir açıklık (ihtiyaç) olsa bile (kardeşlerini) öz nefislerine tercih ederler. Kim nefsinin cimri ve bencil tutkularından korunmuşsa, işte onlar felah (kurtuluş) bulanlardır.” (Haşr, 9)

Haberin Devamı

ÜÇ ÖNEMLİ ENGEL

Kıskançlık, rekabet, darılma inananlar arasında birliğin ve kardeşliğin önündeki çok önemli üç engeldir. Hırs sonucu doğabilecek herhangi bir rekabet, insanların birbirlerine olan sevgisini azaltır. Kuran’a uymayan bu tür bir hareket, onların ruhlarına büyük zarar verir ve manevi yönden gerilemeye yol açar.