Dini bilgiler Muharrem ayında hangi ibadetler yapılır? Muharrem ayında okunacak dualar, zikirler ve tesbihler neler? Muharrem ayı faziletleri ve ibadetleri!

Muharrem ayında hangi ibadetler yapılır? Muharrem ayında okunacak dualar, zikirler ve tesbihler neler? Muharrem ayı faziletleri ve ibadetleri!

Paylaş
Muharrem ayında hangi ibadetler yapılır? Muharrem ayında okunacak dualar, zikirler ve tesbihler neler? Muharrem ayı faziletleri ve ibadetleri!

Muharrem ayı 30 Temmuz Cumartesi günü itibariyle başlıyor. İslam alemi açısından büyük öneme sahip Muharrem ayının girişiyle yeni bir yıla adım atılırken Aşure gününe de yaklaşılıyor. Hadislerle faziletine ve önemine vurgu yapılan Muharrem ayında yapılacak ibadetler, okunacak dualar, zikirler ve tesbihler de pek çok kişi tarafından araştırılıyor.

Muharrem ayı, Ramazan ayından sonra oruç tutmanın en faziletli olduğu ay olarak bildirilmiştir. Hicri yılbaşı ve Aşure gününü de içeren bu mübarek ayda inananlar aynı zamanda sadece oruç ibadeti ile değil, dua, namaz, zikir ve tesbihlerle de Allah-u Teala’nın rahmetinden faydalanmayı umuyor. İşte Muharrem ayı faziletleri ve ibadetleri hakkında bilgiler.

Haberin Devamı

MUHARREM AYI FAZİLETLERİ

Muharrem ayının, Zilkade, Zilhicce ve Receble beraber Kur'an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biri olduğu bildirilmektedir. (Tevbe 36) Birkaç hadis-i şerif meali de şöyledir:

(Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma'dır.) [Deylemi]

(Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim]

(Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut, çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]

Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, Ehl-i sünnet itikadında olmak, haramlardan kaçıp günahlara tevbe etmek, farzları kusursuz yapmaya çalışmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır.

Haberin Devamı

MUHARREM AYINDA OKUNACAK DUALAR

HİCRİ YILBAŞI DUASI

Elhamdülillâhi Rabbilâlemîn. Vessâlatü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîm. El-hayyül kerîm. El-hannânül mennân ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhel'ısmete minesseytânirracîm. Vel'avne alâ hâzihinnefsil'emmâreti bissûi vel-iştigâle bimâ yukarribunî ileyke yâ zel'celâli vel'ikrâm. Bi rahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.

HİCRİ YILBAŞI DUASI ANLAMI

Bütün hamdler alemlerin Rabbi olan Allah-ü Teala'ya mahsustur. Salat ve selam bizim efendimiz olan Muhammed (SAV)'in alinin ashabinin ve cümlesinin üzerine olsun. Kendinden evvel hiçbir varlik olmayan. Varligi, Hayati, Kullarina Keremi Ziyade-merhameti, nimetleri, bagislamasi sonsuz ve devamli olan yalniz sensin Allah'im. Iste bu yeni yildir ki: Bu yil boyunca huzurundan kovulmus seytandan korumani ve daima kötülügü emreden nefsime galib olmam için yardimini ve beni sana yaklastiran islerle mesgul olmami senden dilerim ey Celal ve ıkram sahibi Allah'ım. Ey merhametlilerin en merhametlisi rahmetinle Allah'ü Teala efendimiz ve Nebimiz olan Muhammed (s.a.v)'e, aline, ashabina, ehli beytine ve cümlesine salat ve selam etsin.

Haberin Devamı

MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ KILINACAK NAMAZ

Muharrem ayının ilk gününde kılınacak namaz, farz değildir ancak kişinin yeni yıla hayırlı bir başlangıç yapmasına vesile olur. İşte, Muharrem ayının ilk günü kılınacak namazlar…

1) Muharremin ilk gününde istenilen sûrelerle iki rekat kılınır ve daha sonra eller kaldırılarak:” Ey Allâh! Sen kadîm (Evveli olmayan) bir Rabb’sin. İşte bu yeni bir senedir. Ben Senden, bu senenin hayrından istiyorum, şerrinden de Sana sığınıyorum. Ey celâl ve ikrâm sahibi!

Ey Allâh! Sen Ebedîsin, Kadîmsin (başlangıcın ve sonun yoktur). İşte bu yeni bir senedir. Ben bu sene Senden dilerim ki beni şeytandan koruyasın, kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul edesin. Ey celâl ve ikram sahibi!” duasını okuyan kişi için Allâh-u Te’âla bir melek görevlendirir ki, o melek şeytanı o kişiden uzaklaştırır, Allâh-u Te’âla nefsine karşı hareket etme hususunda ona yardım eder, râzı olduğu işlere onu muvaffak kılar ve bütün işlerinde o kişiye kolaylıklar ihsân eder.
(Muhammed Hakkî en-Nâzilî, Hazînetü’l esrâr, sh:43)

Haberin Devamı

Namazdan sonra 11 defa:

La ilahe illallahü vahdehu la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli şey'in kadir.

11 İstiğfarı şerif, 11 Salavatı şerife okunup dua yapılır. Duada, geçmiş senenin günahlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir.

2) Güneş doğduktan (işrak vakti girdikten) sonra iki rekat namaz kılınır. Her rekatta Fâtiha Sûresi’nden sonra Kurân-ı Kerim’den kolaya gelen kısım okunur. Selam verildikten sonra da 7 kere ”Lâ ilâhe İllallah” kelime-i tayyibesi zikredilir.