Ramazan Ramazanda uyku sorunu yaşamamak için öneriler

Ramazanda uyku sorunu yaşamamak için öneriler

Paylaş
Ramazanda uyku sorunu yaşamamak için öneriler

İftar sonrası hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmek ve sahura kadar 1,5-3 saat kadar uyumak derin uyku ihtiyacınızı karşılayabilir.

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, ramazanda iftar sonrası hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmenin kişilerin derin uyku ihtiyacını karşılayacağını belirtti. Karadağ, yaptığı açıklamada, ramazanda ortaya çıkacak uyku düzenindeki değişikliklere ilişkin kulaktan dolma bilgilerin kafa karışıklığına sebep olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Uykunun, insan vücudunu sağlıkla birleştiren altın bir zincir gibi olduğunu belirten Karadağ, nitelikli uyku olmadan sağlıklı yaşamanın yakalanamayacağını söyledi. Günlük yaşamda yorulan ve yıpranan vücudun, yeni bir güne hazırlanması için uykuya ihtiyacı bulunduğunu anlatan Karadağ, vücutta uyku ile sadece dinlenme değil restorasyon da yapıldığına dikkati çekti.

Ramazan ayında da gece uykusunun diğer zamanlar gibi önemli ve öncelikli olduğunu vurgulayan Karadağ, bu dönemde bazı noktalara dikkat edilmesini önerdi. Sahura kadarki süreçte birkaç saatlik uykunun kişinin derin uyku ihtiyacını karşılayacağını belirten Karadağ, şöyle konuştu:

İftarda yemeğin, doyma sınırında bırakılması, tıka basa yemeye devam edilmemesi gerekli. İftar sonrası hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmek ve sahura kadar mutlaka 1,5 - 3 saat kadar uyumak kişilerin derin uyku ihtiyacını karşılayacaktır. Sahurda da mide bağırsak sisteminin yavaş çalıştığı dönemde yenen yemeklerden hemen sonra uyumak yerine hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmek tercih edilmeli.

Haberin Devamı

Uyku düzenindeki değişikliklerin, oruç tutan kişilerde gündüz aşırı uyku haline neden olabileceğini söyleyen Karadağ, "Oruç ibadetinde açlığa ve susuzluğa katlanmak kadar uyku eksikliğine de katlanmak gerekebilir. Gündüz aşırı uyku hali hissedilirse, dikkat gerektiren işlerden kaçınmak, iş ve trafik kazalarının önlenmesi için gereklidir. Uyku yoksunluğu hisseden kişilerde gündüz uykusu bu ihtiyacı karşılamak için tercih edilebilir" diye konuştu.