Ramazan Sigara dumanı orucu bozar mı? Oruçluyken sigara dumanı olan ortamda bulunmak orucu zayıflatır mı?

Sigara dumanı orucu bozar mı? Oruçluyken sigara dumanı olan ortamda bulunmak orucu zayıflatır mı?

Paylaş
Sigara dumanı orucu bozar mı? Oruçluyken sigara dumanı olan ortamda bulunmak orucu zayıflatır mı?

Her yıl Ramazan ayına yaklaşırken, Müslümanlar, kendilerine farz olan oruç ibadetini gerçekleştirirken orucu bozan ve bozmayan ya da oruçlarını sakat edebilecek her şeyi merak edip araştırmaya başlıyor. Oruçluyken sigara içmenin orucu bozduğu din adamları ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtiliyor. Aynı zamanda elektronik sigaranın da orucu bozduğu biliniyor. Sigara dumanı orucu bozar mı sizler için derledik.

İsteyerek oruçluyken sigara içmenin orucu bozduğu ile ilgili tüm İslam alemi fikir birliğine varmıştır. Bu konu hakkında kafaları karıştıran çelişkili açıklamalar yoktur.

Haberin Devamı

SİGARA DUMANI ORUCU BOZAR MI?

Orucun temeli; yemeden, içmeden ve cinsel ilişkiden uzak durmaktan geçer. Oruç, tüm bunlardan nefsi mahrum bırakmak olduğu için dolayı, oruçluyken bu davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi her şeyi kapsam içine alır. Nargile, sigara gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ve uyuşturucular da tiryakilik nedeni ile kullanılan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer.

Oruç tutan bir kişinin yanında yolda yanınızdan sigara içen birinin geçmesi ya da sigara içen başka birinin sigara dumanı gelirse sigara dumanı bu kişinin orucunu bozmaz. Oruçlu bir kişinin, sigara dumanına maruz kalması durumunda orucu bozulmaz. Ama sigara içilen bir ortamda zorunlu olmadıkça bilerek ve isteyerek kalmaması gerekir. Bu sayede tutulan oruç da riske girmez.

Haberin Devamı

ORUÇLUYKEN SİGARA DUMANI OLAN ORTAMDA BULUNMAK ORUCU ZAYIFLATIR MI?

Oruçluyken sigara dumanına maruz kalmak orucu bozmaz. Fakat normalde sigara içen ve sigara, nargile gibi tiryakilik yapan ürünlerin kullanıldığı bir ortamda bilerek ve isteyerek bulunulmaması gerekir. Oruçluyken de bilerek sigara içmek orucu bozar ve bu durumda kaza gerektirir. Sigara dumanına maruz kalınması halinde ise oruç bozulmadığı zaman kaza edilmesine gerek kalmaz. Çünkü sigara dumanı nedeni ile oruç sakatlanmaz.

Orucun bozulması için vücuda bir besin ya da başka bir madde girmesi gerekir. Sigara dumanının bulunduğu bir ortamda yer alan kişi sigara dumanını solusa da vücuduna herhangi bir madde girişi olmaz. Bu nedenle de sigara dumanına maruz kalmak orucu bozmaz. Ama bilerek ve isteyerek herhangi bir zorunluluk bulunmadığı sürece sigara dumanının bulunduğu bir ortamda oruçlu bir kişinin bulunmaması gerekir.

NİKOTİN BANDI ORUCU BOZAR MI?

Nikotin bandı, nikotin bağımlıların kullanması gereken tedavi amaçlı bantlardır. Nikotin bandı ise, orucu bozmaz. Çünkü kural olarak orucu bozan şeyler ise, vücuda normal yollarla giren yiyecek ve içecek maddeleri ile cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen merhem, yağ gibi maddeler, deri üzerindeki bulunan gözenekler ve deri altında bulunan kılcal damarlar yolu ile emilerek kana karışır. Ama cildin bu emişi ise, çok yavaş ve az olur. Diğer yandan da bu işlem aslında beslenme, yeme ve içme anlamına da gelmez. Bu nedenle de tutulan oruç bozulmaz.

Haberin Devamı