Ramazan Tövbe ile arınmak

Tövbe ile arınmak

Paylaş
Tövbe ile arınmak

İnsanoğlu yaratılış itibarıyla hata yapabilir. Bu hatalardan dönmek, dünya ve ahiret mutluluğu için pişmanlık duymak, tövbe etmekle mümkündür. Ramazanın bu son günleri de tövbe ile günahlardan arınmak için bir fırsattır.

Sözlükte ‘pişmanlık, dönme, nedamet’ anlamına gelen tövbe, İslami bir kavram olarak, kulun yaptığı kötülük ve işlediği günahlardan pişman olup, onları terkederek Allah’a yönelmesi; emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir.

Haberin Devamı

4 AŞAMADA TÖVBE

Tövbe 4 aşamada gerçekleşmektedir.

  • Yapılan günahı terk etmek.
  • Yapılan günah için pişmanlık duymak.
  • Kesin bir kararla bir daha yapmamaya azimli olmak.
  • Kul hakkı yenmiş ve bu sebeple günaha girilmiş ise kul hakkı için helallik almak. Yüce Rabbimiz Kuran’ın birçok ayetinde bizlerden günahlarımız için tövbe etmemizi istemektedir: “Hepiniz Allah’a tövbe edin, ey müminler! Belki böylece korktuğunuzdan kurtulur, umduğunuzu elde edebilirsiniz.” (Nur, 31)

ÖNEMLİ OLAN İŞLEMEMEK

Yüce Allah’ın tövbe kapısı açıktır. Bu kapının açık olması kişiyi günaha sevk etmemelidir. Bu kapının açık olması kullarına olan sonsuz merhametini, onların ebedi kurtuluşa ermesini arzu ettiğini bütün açıklığı ile göstermektedir. Nasılsa günahlarıma tövbe ederim ve günahlarımda af olunacak diyerek günah işlenmemelidir. Çünkü kişinin günah işlerken ölmeyeceği garantisi yoktur. Bu sebeple önemli olan günah işlememektir.

Günün ayeti

Kim (Allah huzuruna) iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır. Onlar haksızlığa uğratılmazlar. (En’am, 160)

Günün hadisi

Haberin Devamı

Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.

ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN

Günah bağışlanmaz diye ümitsizliğe düşülmemelidir. Ayrıca çokça günaha girmiş olanlar için “Allah senin günahlarını bağışlamaz” denmemelidir. Bazı ifade edilen kelimeler yanlıştır. “Bu zamana kadar günah işle sonra tövbe et”, “Alkolik adam tövbe etmiş, öyle bir şey olmaz” gibi daha nice yanlış cümleler ifade edilmektedir.

ALLAH KABUL EDER

Yine günahına tövbe edip camiye gelen kişiler eleştiriye tabi tutulmakta ve “Burada senin yerin yok” diyenler çıkabilmektedir. Bu hususların tümü doğru değildir. Allah günah işleyenlerin tövbesini kabul edicidir.

Böyle kelimeler insanların yapmış olduğu hatalara pişmanlık duymamasına ve Allah’ın rahmetinden ümit kesilmesine sebep olabilecektir. “Ancak tövbe ve iman edip iyi işler yapanlar başkadır. Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır; engin merhamet sahibidir.” (Furkan, 70)

GÜNAHLARI BAĞIŞLAR

“Ey kendilerinin aleyhinde çalışarak haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar.” (Zümer, 53) Dünya bahtiyarlığını elde etmenin, ahirette kaybedenler zümresine dahil olmamanın yolu tövbe etmek, imanımızı kemale erdirmek, ibadetlerimizi yerine getirmek ve ahlaki ilkelerin en güzellerini hayatımıza aktarmakla mümkündür.

Haberin Devamı