Sureler Yasin Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Yasin Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Yasin Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Yasin Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Paylaş
Yasin Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Yasin Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Kuran'ın kalbi olan Yasin suresi nasıl okunur? Anlamı nedir ve tefsiri nasıldır? Fazilet bakımından üstün özelliklere sahip olan bu sure ölüm anında okunur mu? Yasin-i şerif suresinin muhtevası nedir ve asıl vermek istediği mesaj nedir tüm detayları ile derledik.

Kuran’da 114 sure vardır ve 36’ıncı sure Yasin Suresi’dir. Yasin suresi 83 ayetten müteşekkil bir suredir. Sahih bir hadis’te (Ebu Davud, Nesai, İbn Mace.) Peygamberimiz (sav): ‘Kuran-ı Kerim (azimüşşan) kalbi Sure-i Yasin’dir’ buyuruyor. İmanı artıran ve huzur kaynağı oluşturan bu surenin birçok fazileti bulunuyor.

Yasin suresi okunuşu (Türkçe ve Arapça)

Surenin ismi ise surenin başındaki hurufu mukatta harflerinden oluşuyor. ‘Yaa-siin’ şeklinde uzatılıyor. Bazı müfessirlere göre bu dikkat çekmek ve önemli bir şeye başlandığını hatırlatmak için eklenmiştir. Bazı müfessirler ise ‘ya seyid’ olarak tefsir etmiş ve seyyidden kastın Rasullullah olduğu söylenmiştir.

Yasin suresi tefsiri

Nebilerle alayın sonunu anlatan sure Allah’ın azabının şiddetini anlatıyor. Uyarı içeren bu surede uyarıcılara karşı nankörce davrananların mutlaka azaba uğrayacağı buyruluyor. Ayrıca surede güneş, dünya ve ayın hareketlerini düşünerek tefekkür edilmesi isteniyor. Uyarı için gelen ve uyarı sonunda öldürülen yani şehid edilen uyarıcının mükafatından da bahsediliyor. Onun bir ücret istemediği sadece Allah’a kulluk istediğinden bahsediliyor. Buna karşılık nankörlük yapan kavmin akibeti de ilerleyen ayetlerle beyan ediliyor.

Yasin-i Şerif’in üç konuda delil sunuyor. Bu üç konu şu şekildedir:

Haberin Devamı

1- Güneş sisteminin hareketlerinden bahsedilerek tevhid gündeme getiriliyor. İnsanın aklını kullanarak ve çevresinde olup biteni müşahade ederek tevekkül etmesi isteniyor. Kainatta olup bitenlerin akıl süzgecinde geçirilerek Allah-u celle celaluhunun kudreti tefekkür edilmelidir.
2- Gösterilen deliller her insan için geçerli olup, aklı yerinde olan insanın rahatlıkla tefekkür edeceği konulardır.
3- Akledenlerin rahatlıkla anlayacağı nebilerin çağrısına da yer veriliyor. Onların ücretsiz çalıştığı, her hangi bir menfaat gözetmediği ve sadece tebliğ yaptıkları buyruluyor. Buna karşılık tebliğe kulak asmayanların da büyük bir azapla karşılaşacağı buyruluyor.

Yasin suresi meali

Kuran-ı Kerim’in annesi, kalbi ve merkezi konumundaki bu surenin çokça okunması durumunda insan ruhunu rahatlatmaktadır. Kalbi rahatlatan sure ruhlara şifadır. Ruhları harekete geçirmesi ve ruhları rahatlatması şu hadis-i şerif ile ispatlanmaktadır. Peygamberimiz (sav) ‘ölüm döşeğinde olana Yasin-i şerif okuyun’ buyurmuştur.’ Hadis İmam Ahmed, İbn Mace ve Ebu Davud kaynaklıdır. Bu hadis gösteriyor ki Yasin-i şerif ruhları rahatlatıyor. Ölmüş bir insanın değil, ölüm döşeğinde olan kişiye Yasin okumak sünnettir. Yasin’i anlamak ve yaşamak için okumak gerekir ve bunun dışında da ölüm döşeğindeki kişiye okunmalıdır.

Yasin suresi fazileti ve anlamı

Ahiret manzarasını canlandıran, çetin hesap gününü anlatarak insanları uyaran bu sure ahireti hatırlatmaktadır. Ölümü ve hesap gününü, uyarılara kulak asmayan kişilerin akıbetini ve tebliğ yaptıktan sonra şehit düşen peygamberlerin akıbetini bu sureden öğrenebiliriz.

Surenin 1 ile 11 ayetleri arasında Nebilik görevinden, tebliğe karşı sağır ve kör olan müşriklerin hallerinden bahsediliyor. Gerçekten Allah'tan korkanların uyarılabileceği buyruluyor.
12-31 ayetleri arasında bir kavmin uyarılışı, tebliğ sonrası uyarıcının şehit edilişi ve akibeti anlatılıyor. İnkar ederek kibirleri nedeni ile inkara devam edenlerin ise acıklı bir azapla cezalandırıldığı buyruluyor.

32-50 ayetleri arasında ise tevhidi anlatan ayetlerdir. Öldükten sonra dirilme, güneş ve ayın hareketleri ve doğa olayları Allah'ın izniyle oluyor.

51-66 ayetleri arasında ise suranın üfürülmesi, insanların dirilmesi, cennet ve cehennem halkının durumu, o günde sadece hesap verileceği buyruluyor.

67-83 ayetleri arasında ise uyarının devam etmesi, Müslümanların ise sebat etmesi isteniyor. Allah'ın (cc) verdiği nimetlerden bahsediliyor.

Haberin Devamı